Column

Opinie: ‘ de schuld van jongeren’

                                                                                                                  

Het RIVM laat weten dat de tweede golf vooral het gevolg is van jongeren die op vakantie zijn geweest in Frankrijk en Spanje. Maar waarom waren deze gebieden open voor vakantie? Waarom is er niet duidelijker gecommuniceerd? Dan had deze situatie voorkomen kunnen worden!

De meeste mensen passen zich aan en houden zich aan de maatregelen, ook jongeren. Hier hoor je weinig over. Er wordt soms soepel met de regels omgegaan, maar echt niet alleen door jongeren. Kijk nu eens naar de kerkdiensten in Staphorst van dit weekend: 600 mensen per dienst bij elkaar en zonder mondkapje! Ja het mag, maar is het verstandig?

Het is erg lastig om je aan alle regels te houden. Als 18-jarige behoor ik tot de jongeren. En nee, ik ben inderdaad niet heilig. Zo met mij velen. Op school is het niet eens mogelijk om afstand te houden. En op mijn werk in de supermarkt heb ik ook wel eens iemand te dichtbij gehad. En wij zijn afhankelijk van het OV waarin we mondkapjes moeten gebruiken die volgens het RIVM niet eens werken. Zo zijn er meer praktische voorbeelden.
Daarom zoek ik bijvoorbeeld geen mensen op waarvan ik weet dat ze tot de risicogroep behoren.

Volgens mij begint alles met een heldere en duidelijk communicatie over wat werkt, wat je kunt doen, en wat je niet moet doen.
Zorg om te beginnen dat het RIVM niet iets anders zegt dan de politiek. En laat jongeren nu eens meebeslissen over maatregelen waar zij zich aan moeten houden. Daarmee vergroot je niet alleen het draagvlak, maar haal je ook de expertise van een belangrijke doelgroep in huis.

Jaron Tichelaar
Lijsttrekker JONG www.jongepolitiek.nl

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: