Zorg buiten kantooruren in verpleeghuizen gewaarborgd door samenwerking

Dertien (thuis)zorgorganisaties in Drenthe gaan samenwerken om zorg voor ouderen in verpleeghuizen buiten kantooruren te behouden en verbeteren. Dit is hard nodig omdat mensen steeds ouder worden, hun zorg complexer wordt en er tegelijkertijd een tekort is aan specialisten die deze zorg in verpleeghuizen bieden. Tangenborgh en Treant Zorggroep starten begin oktober met een pilot om zo slim en efficiënt mogelijk samen te werken in de avond-, nacht- en weekenduren. De pilot duurt drie maanden.

 

In de pilot zijn de vakgroepen ouderengeneeskunde van Tangenborgh en Treant Zorggroep samen verantwoordelijk voor de zorg in de avond-, nacht-, en weekenduren in aangesloten verpleeghuizen. Samen kijken ze naar slimme manieren om hun bereikbaarheid en beschikbaarheid in te richten.

Voordelen samenwerking

Door het werk te verdelen onder een grotere groep artsen en anders in te richten, vermindert de werkdruk van Specialisten Ouderengeneeskunde, Physician Assistants en Verpleegkundig Specialisten. Dit betekent dat de arts (nog) meer tijd heeft voor persoonlijke aandacht voor bewoners en cliënten. In de samenwerking wordt ook gekeken naar efficiëntere zorg overdag. Als overdag nog betere voorbereidingen worden getroffen, is er in de nacht minder zorg nodig en hoeft de arts alleen nog te komen voor acute zorg. Dat is zowel voor de bewoner en cliënt als de arts prettiger.

De (thuis)zorgorganisaties krijgen subsidie van Zilveren Kruis om de samenwerking vorm te geven. Het gekozen model maakt het mogelijk om zelfs gedurende de pilot meer (thuis)zorgorganisaties aan te laten sluiten.

De samenwerkende (thuis)zorgorganisaties zijn:

 1. Accoladezorg
 2. Derkshoes
 3. Dignis, onderdeel van Lentis (locaties Drenthe)
 4. Icare
 5. Interzorg
 6. Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ)
 7. Noorderboog
 8. Tangenborgh
 9. Treant Zorggroep
 10. Westerkim
 11. Woonzorg De Berkenhof
 12. Zorggroep Drenthe
 13. Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD)
Deel dit bericht!

Een gedachte over “Zorg buiten kantooruren in verpleeghuizen gewaarborgd door samenwerking

 • 5 oktober 2020 om 10:59
  Permalink

  Er zijn genoeg mensen met specialisme hiervoor, maar dat zijn hbo’ers en die kosten meer als een mbo’er. Daar staat tegenover dat je er ook meer kwaliteit voor krijgt. Dit is gewoon weer een manier om kosten te besparen, de patient staat niet centraal bij Treant. Er wordt de 1e misser naar de andere gemaakt. Onlangs nog iemand daar geweest met pijn klachten aan een arm na een val. Moest maar rustig aan doen van Treant, second opinion in Zwolle blijkt het gebroken te zijn en moet in gips.

Geef een antwoord