De VoorzieningenWijzer levert geld op

De VoorzieningenWijzer helpt mensen om geld te besparen. Door hen bijvoorbeeld te wijzen op gemeentelijke regelingen, maar ook door te helpen bij het aanvragen van toeslagen en belastingen. Ook worden financiële problemen voorkomen door op tijd toeslagen stop te zetten of een goedkoper energiecontract af te sluiten. En dat levert geld op, in 2020 gemiddeld meer dan € 800,- per jaar per huishouden dat meedoet. En dit jaar zijn al 164 huishoudens geholpen, ondanks de coronacrisis.

Landelijke aandacht
Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 30 september een digitaal werkbezoek gebracht aan de gemeente Alphen aan den Rijn in het kader van de aanpak van problematische schulden door Stichting SchuldenlabNL en de rol van De VoorzieningenWijzer daarin. In een videogesprek vertelde een aantal mensen met aanzienlijke schulden over de impact van hun financiële situatie op hun leven, hoe zij samen met de gemeente en andere betrokkenen proberen om uit de schuldsituatie te komen welke rol De VoorzieningenWijzer daarbij kan spelen.

Lokale aanpak werkt
In Hoogeveen is er na twee proefperiodes met huurders van Domesta en Woonconcept gekozen voor een lokale uitvoeringspraktijk waarbij twee consulenten De VoorzieningenWijzer uitvoeren. Zij zijn in dienst bij welzijnsorganisatie Stichting Welzijnswerk Hoogeveen (SWW). Rita Wessel is werkzaam bij Woonconcept: ‘Als mensen verhuizen in of naar Hoogeveen, bieden we hen De VoorzieningenWijzer aan. Vaak is dat een goed moment, want er moeten toch nieuwe contracten worden afgesloten en huurtoeslag moet worden aangepast of aangevraagd’.

Coronaproof, juist nu!
Bij SWW is een veilige afsprakenruimte ingericht. De consulent kan werken op de computer, terwijl de deelnemer aan de andere kant op een scherm mee kan kijken. Juist in coronatijd hebben sommige mensen het financieel zwaar. Evelieke is consulent bij De VoorzieningenWijzer en haalt veel voldoening uit haar werk:’ Soms is een beetje hulp voldoende om iemands leven te veranderen. Zo heb ik laatst iemand geholpen bij de belastingaangifte over de afgelopen 5 jaren. Niet alleen kon ze met de opbrengst een schuld aflossen, ook heeft ze nu een fijne buffer voor als het even tegenzit’.

Veel regelingen rondom huren
Rita Wessel van Woonconcept is blij met de goede samenwerking: ‘Als iemand naar een duurder huurhuis verhuist, dan verandert de hoogte van de huurtoeslag vaak. De VoorzieningenWijzer helpt bij het aanvragen of wijzigen van de toeslagen als dat nodig is. Soms verandert het inkomen en past de huurprijs niet meer bij het inkomen. Dan kunnen we in sommige gevallen de huur verlagen. Natuurlijk helpen wij bewoners daarbij als we dit weten, maar vaak komen wij hier te laat achter, als er al betalingsproblemen zijn. De consulenten van De VoorzieningenWijzer checken dit als het om een sociale huurder gaat.

De lokale uitvoeringspraktijk van De VoorzieningenWijzer wordt gefinancierd door Woonconcept, Domesta en de gemeente Hoogeveen. Bent u huurder bij Domesta of Woonconcept en wilt u een afspraak maken met De VoorzieningenWijzer? Neem dan contact op via e-mail: devoorzieningenwijzer@swwh.nl of tel op 0528 278 855.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord