Jeugddammers succesvol op Nederlandse Jeugdcup

Hoogeveen – Zaterdag werd ‘ter vervanging’ van de gecancelde Nederlands kampioenschappen van vorig seizoen een Nederlandse Jeugdcup voor alle categorieën gehouden. De Hoogeveense jeugddamclub deed in bijna alle categorieën wel mee met een paar spelers. Succes was er ook, want vier spelers eindigde in de prijzen.

De jeugddamwedstrijden stonden door Corona een half jaar stil. Zaterdag was dus het eerste jeugdtoernooi die georganiseerd werd door de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB). De jeugddammers hadden erg veel zin in om weer fysiek de degens te kruisen.

Sterk toernooi
In Hoogeveen werden de pupillen verwelkomd. De hele top van Nederland was aanwezig onder de 28 deelnemers. De deelnemers kwamen overal vandaan: van Limburg tot Groningen. Hoogeveen was vertegenwoordigd met vier spelers: Sytze Spijker, Bart Jan Kortleven, Mart Slim en Justin Krikken. Sytze en Bart Jan speelden een sterk toernooi. Beide spelers draaiden goed mee met de top. Eerstgenoemde had tot aan de laatste ronde goede kansen om met de eerste prijs naar huis te gaan. Echter, won Matheo Boxum uit Emmeloord met hangen en wurgen de laatste ronde. Dit was genoeg om kampioen te worden. Sytze eindigde op een prachtige tweede plek. “Ik ben erg blij met deze prestatie. Ik zat lekker in mijn vel en was erg scherp,” gaf Sytze aan. Bart Jan speelde ook erg sterk, maar kwam net te kort tegen de gedoodverfde favorieten. Hij werd uiteindelijk 7e met 10 punten uit negen wedstrijden. Voor Mart (17e) en Justin (27e) was het een mooi toernooi om ervaring op te doen.

Spanning in de laatste ronde
In Baarn speelden de welpen. Siebe Kortleven deed als enige mee namens Hoogeveen. De welpen speelden een rondtoernooi met 10 spelers. Het publiek moest wachten op de ‘echte’ finale, want die werd in de laatste ronde gespeeld. Alexei Ovsyanko uit Eindhoven en Siebe zwaaiden in Baarn met de scepter en wonnen alle wedstrijden. In de laatste ronde moesten ze tegen elkaar. Het was een enorme spannende wedstrijd, maar helaas moest Siebe zijn meerdere erkennen aan de kampioen.

Bij de aspiranten (9 spelers) in Westerhaar deden Roland Kreeft en Renco Oostindjer mee. In het sterk bezet toernooi hadden de Hoogeveense spelers het erg zwaar. Roland eindigde op een 7e plek en Renco werd laatste.

Kampioenen
In Wageningen werden alle meisjescategorieën gehouden. De junioren en de aspiranten speelden samen in een rondtoernooi van acht spelers. De Hoogeveense Nicole de Vries was de beste junior. In de laatste ronde was het nog wel spannend. Nicole stond slechts één wedstrijdpunt voor op haar concurrente, Tamar Visser. De laatste ronde moest voor de vorm nog wel even gewonnen worden en dat deed de Hoogeveense met voortreffelijk spel.

Heer en meester bij de aspirantenmeisjes was de Hoogveense Lisa Scholtens. Ze liet weinig over van haar aspiranten-concurrenten. Met groot overmacht werd ze kampioen. “Ik ben erg blij met deze titel. Ik kan naar tevredenheid terugkijken op mijn gespeelde spel,” zegt Lisa trots naar het behalen van de eerste plek. Elise Schouten kwam erg stroef op gang, maar daarna werden de punten binnengehaald. Ze eindigde op een 7e plek.

Bij de pupillen- en welpenmeisjes viel niemand van Hoogeveen in de prijzen. Bij de welpen speelden Verena Schildt (6e) en Emmely Kruizinga (9e) mee. Beide spelers hadden het zwaar tegen de kopgroep. Ditzelfde geldt voor de pupillenmeisjes. Charell Schuller (6e) en Sophie Blenkers (7e) speelden een steady toernooi, maar kwamen tekort tegen de favorieten.

Verslag em foto: Zainal Palmans

Op de Foto: Bart Jan Kortleven (voorgrond) en Sytze Spijker (achtergrond).

Deel dit bericht!

Geef een reactie