Algemeen

Drentse senioren hebben minder vaak ernstig valongeluk

HoogeveenIn Drenthe worden 65-plussers -relatief gezien- minder vaak opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een accidentele val. In de provincie worden 3,4% minder incidenten gemeld dan elders in Nederland. De grootste uitschieter is gemeente Meppel: ernstige valincidenten vinden hier zelfs 27% minder vaak plaats. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Stannah naar valincidenten, op basis van de meest recente CBS-data.

Valincidenten in Drenthe: relatief weinig ernstige ongelukken
Jaarlijks worden er in Nederland 151 ziekenhuisopnames per 10.000 65-plussers gemeld als gevolg van een accidentele val. Ondanks dat ernstige valincidenten onder 65-plussers overal in Nederland voorkomen, zijn er verschillende provinciale en lokale trends te zien.

Zo is het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per jaar door een valongeval relatief gezien laag in Drenthe (146 per 10.000 senioren). Onder Drentse senioren vinden ernstige valongelukken daarom iets minder vaak plaats dan landelijk gemiddeld. Het aantal valongelukken is relatief gezien het hoogst in Noord-Holland (176) en Zuid-Holland (161).

Meeste ziekenhuisopnames na val in Emmen en Assen
Ook op gemeentelijk niveau zijn er grote verschillen, blijkt uit het onderzoek. Zo vinden in Drenthe relatief de meeste ernstige incidenten plaats in Emmen (165 per 10.000 senioren). Ook in Assen (164) en Hoogeveen (155) is dit aantal ziekenhuisopnames als gevolg van een val hoog.

Binnen de provincie lijken ouderen in Meppel het minst vaak hun evenwicht te verliezen met ernstige gevolgen. Hier worden jaarlijks ‘slechts’ 110 valincidenten gemeld per 10.000 65-plussers.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.stannah.nl/valpreventie-ouderen-ultieme-gids/#valpreventie-in-cijfers

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: