Zilver voor Britt Roos op NK atletiek

Afgelopen weekend stond het NK atletiek voor junioren op het programma. Namens HAC’63 deden Britt Roos en Eva Stienstra mee. Eva wist zich te kwalificeren voor de 400 meter terwijl Britt met 800 meter het dubbele mag lopen. Maar voordat ze aan een finale mee konden doen, moesten beide dames eerst de series zien te overleven.

Voor Britt begon dit al op zaterdag en hierin wist zij zich vrij eenvoudig te kwalificeren voor de finale van zondag door haar serie te winnen met de snelste tijd van de dag. Maar dat betekent niet dat ze daarmee ook meteen kampioen zou worden. Ondanks dat zij een van de topfavorieten van deze afstand is, is een finale van een 800 meter meer dan alleen snel lopen. Er komt veel tactiek bij kijken en je bent veel bezig om je concurrenten in de gaten te houden.  En dat was ook exact wat deze finale liet zien, Britt wist wel na 150 meter op te komen, maar ze liet deze positie ook snel weer over aan een andere atleet. Het tempo was iets langzamer ten opzichte van haar race op het NK junioren en daardoor lag de groep atleten nog vrij dicht bij elkaar. Britt nam daarom 200 meter voor de finish het initiatief voor een versnelling, maar Celine van Heerikhuize van atletiekvereniging Climax wist aan te haken en Britt in een eindsprint te verslaan. Hierdoor moest Britt genoegen nemen met een zilveren plak.

Eva Stienstra wist zich te kwalificeren voor de finale door haar tijd in de series. Ze eindigde als vierde in haar serie, maar haar tijd behoorde wel tot een van de snelste van de dag waardoor ze als nog in aanmerking kwam voor een finale plaats. De finale ging ze heel goed van start. ze had namelijk de snelste reactie tijd van alle atleten en begon daardoor met een lichte voorsprong. Deze voorsprong ging echter helaas snel verloren. De andere dames gingen er namelijk vervolgens als een speer vandoor, waardoor er voor Eva een inhaalrace voor de boeg stond. En hoewel ze de laatste 100 meter wel wat dichterbij wist te komen, kwam Eva als laatste over de streep. Maar ze kan met een zesde plaats terugkijken op een geslaagd kampioenschap.