Ontmoetingsavond Lucas Aardenburg in Bibliotheek Hoogeveen

In de Verhalenwerf wordt momenteel druk gewerkt aan een tentoonstelling over conservenfabriek Lucas Aardenburg. Er worden foto’s, voorwerpen en verhalen verzameld. De Verhalenwerf is op zoek naar hulp. Op 7 september is er in de bibliotheek een ontmoetingsavond voor iedereen die op de een of andere manier herinneringen heeft aan de fabriek Lucas Aardenburg.

Nadat de turfwinning begon af te nemen kwam de tuinbouw steeds meer op in Hoogeveen. Dit was voor Lucas Aardenburg een uitstekende kans om hier te vestigen. Zo ging ook Hoogeveen mee in de industrialisatie. Bij Lucas Aardenburg waren veel harde werkers betrokken. Denk hierbij aan de arbeiders uit Hoogeveen en omstreken, maar ook werden er Spaanse, Indische en Molukse arbeiders geworven. Aardenburg bood ook de mogelijkheid tot thuiswerken en was bijvoorbeeld een inkomstenbron voor grote gezinnen.

Lucas Aardenburg heeft veel invloed gehad op de samenleving in Hoogeveen. Er vonden ontmoetingen plaats bij verenigingen en het Spaanse centrum. Veel mensen hebben de liefde gevonden in Hoogeveen in de tijd dat ze hier werkten. Doordat er veel arbeiders uit het buitenland kwamen ging de communicatie via een tolk en hingen er borden in de fabriek om bepaalde dingen duidelijk te maken.

Aanmelden

De bijeenkomst is voor iedereen die iets te maken heeft gehad met Lucas Aardenburg en verhalen wil uitwisselen. Tijdens deze ‘reünie’ wordt er ook gekeken of er foto’s en voorwerpen voor de expositie kunnen worden verzamelen. Graag vooraf aanmelden via een mail naar secr@bibliotheekhoogeveen.nl

Datum en locatie

Maandag 7 september, 19.00 uur in Bibliotheek Hoogeveen, Willemskade 27.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord