Inwoner Hoogeveen zoekt bijnamen van woonwijken

Hoogeveen – Een enthousiaste inwoner van Hoogeveen heeft zich verdiept in de geschiedenis van buurtnamen en wijknamen in de omgeving en wilde hier graag ruchtbaarheid aan geven. Hij vindt het belangrijk dat inwoners de wijken en hoe ze in de volkmond genoemd worden, erg belangrijk. Hij doet in dit bericht een oproep om namen in te sturen, zodat er een goed overzicht ontstaat.
De inwoner houdt zich bezig met de geschiedenis van de wijken Wolfsbos, Krakeel en Bloemenbuurt, maar vindt het belangrijk dat inwoners weten hoe hun wijk in de volksmong genoemd wordt en de geschiedenis daar achter. Het draagt bij aan de cultuur en als trotse inwoner van Hoogeveen ziet hij die cultuur drastisch verminderen. Zijn doel is om daar verandering in te brengen en dat begint met buurtnamen.
Dat de wijken naast hun officiële namen ook anders genoemd worden in de volkmond is bij veel mensen wel bekend, maar weet u ook de naam van uw wijk of buurt? De inzender van het artikel heeft een klein overizcht gemaakt van de bij hem bekende namen:
  • Krakeel: wordt ook wel Sterrenbuurt genoemd, vanwege de naar planeten vernoemde straatnamen.
  • Bloemenbuurt: alle straten zijn naar bloemen vernoemd.
  • Aardenburg: vernoemd naar de eigenaar van de conservenfabriek Kennemer die in 1929 is opgericht en in november 1990 is gesloten. Op de plek waar deze fabriek stond, is later een woonwijk gebouwd.
  • Dronkendorp: De zigzaggende straten nabij de Alterveerstraat.
  • Zeeheldenbuurt: alle straten zijn vernoemd naar zeehelden.
  • Verzetsbuurt: alle straten zijn vernoemd naar verzetsstrijders.
  • Oranjebuurt: ook wel ‘oude bouw’ genoemd.

De oorsprong en relaties in Tuindorp, Venesluis, Schutlanden, De Weide en andere wijken is bij de inzender onbekend. Bent u bekend met de geschiedenis van Hoogeveen en wilt u meehelpen om het overzicht compleet te maken, laat het ons dan weten door te emailen naar redactie@regionieuwshoogeveen.nl. De inzender doet tevens een oproep naar enthousiaste lezers om een website te maken waarin alle buurten en wijken zijn onderverdeeld met foto’s en verhalen uit de geschiedenis, zodat iedere inwoner van Hoogeveen even terug in de tijd kan kijken en kan zien en lezen hoe hun wijk is ontstaan. Ziet u het zitten om een dergelijke website te maken? Laat het ons weten via de mail, dan kunnen we u in contact brengen met de inzender, die voor dit bericht graag anoniem wil blijven.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord