Geslaagd NK weekend voor jeugd HAC’63

Hoogeveen – Afgelopen weekend stond het NK junioren op het programma. Dit jaar werd HAC’63 vertegenwoordigd door een viertal atleten die een poging deden om met eremetaal huiswaarts te keren.

Op de vrijdagavond was Job IJtsma heel dicht bij een bronzen plak. Hij wist de 5000 meter namelijk in een tijd van 15:05,92 te voltooien, en daarmee kwam hij net 6 tellen te kort om op het podium plaatst te mogen nemen. Naast Job verscheen ook Ephrem Been aan de start van de 5000 meter. Ephrem leverde een mooie prestatie door als twaalfde de finishlijn te passeren in een tijd van 16:25,36.
Dat was niet het enige onderdeel dat op het programma van de beide heren stond. Op de tweede dag van het toernooi mochten beide heren aantreden voor de series van de 1500 meter. Een pittige strijd, want van de zesentwintig atleten kunnen er maar twaalf door. Job en Ephrem startte beide in de zelfde serie en de kans dat beide atleten daardoor door konden naar de finaleronde was daarmee een stuk kleiner geworden. Van iedere serie konden namelijk enkel de snelste twee atleten door. Job kwam als tweede over de finish en was daardoor zeker van een plek in de finale. Ephrem kon helaas niet mee komen met de snelle lopers, maar mag met een tijd van 4:22,32 zeker trots zijn op zijn prestatie.
Ook Iris Velting ging van start op de 1500 meter. Net als bij de jongens moest ook zij zich zien te plaatsen voor de finaleronde. Doordat de groep met meiden die de 1500 meter lopen kleiner was dan de jongensgroep, moest Iris er voor zorgen dat ze bij de eerste vier lopers hoorde die over de finish kwamen gesneld. En dat is haar gelukt, ook Iris kon zich daardoor op maken voor de finale van zondag. Zowel Iris als Job wisten in de finaleronde van de 1500 meter helaas niet in de buurt van het podium te komen. Maar de achtste plaats van Iris met een tijd van 4:42,22 is natuurlijk zeer netjes en een prestatie om trots op te zijn. Ook Job IJtsma kan terugkijken op een geweldige prestatie. Hij werd zevende met een tijd van 4:06,30.
De vierde atleet die de eer van HAC’63 verdedigde was Britt Roos, de juniore C had zich geplaatst voor de kampioenschappen waarin ze in een hogere categorie zal gaan deelnemen. Britt ging van start op de 400 meter en wist met een tijd van 58,55 zich als tweede te plaatsen voor de halve finale. Echter heeft de jonge atlete zich daarna teruggetrokken uit de wedstrijd omdat een tweede race te veel invloed zou hebben op haar herstel en ontwikkeling.
Nationale A games
Voor Ruben Eefting stond er ook een grote wedstrijd op het programma. De Nationale A Games, zijn de officieuze Nederlandse Kampioenschappen voor A Pupillen. Ruben verscheen aan de start van de 1000 meter. Hierin moest hij het opnemen tegen achtentwintig andere jonge atleten die net als Ruben een poging deden om op het podium te eindigen. Ruben liep een goede wedstrijd en eindigde als vijfde in een tijd van 3:20,75