Veiligheidsregio Drenthe heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld

Hoogeveen – De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld die per 10 augustus 2020 geldt. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de aangepaste maatregelen die het kabinet op 6 augustus heeft afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe noodverordening: 

Introducties door onderwijsinstellingen en studentenverenigingen:
Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen geen fysieke activiteiten organiseren als die nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. De voorzitter van de Veiligheidsregio kan wel onder bepaalde voorwaarden een ontheffing verlenen aan onderwijsinstellingen, studentenverenigingen of studentensportverenigingen als zij voor introductieactieviteiten fysieke bijeenkomsten willen organiseren.

Horeca: contactgegevens achterlaten
De horeca moet binnen én buiten blijven werken met reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Voortaan worden alle bezoekers ook gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.

Recreatieve instellingen: sluiting bij besmetting
Blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD, dat een recreatieve instelling (zoals horecaondernemingen en pretparken) de bron is van meerdere besmettingen, dan wordt de instelling gesloten. De voorzitter van de veiligheidsregio kan de instelling voor max. 14 dagen sluiten.

Teststraat op Schiphol en andere locaties
Op Schiphol – en mogelijk later ook op andere locaties – komt een teststraat voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst in Nederland laten reizigers uit oranje gebieden zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.

Regionale en lokale maatregelen
Voorzitters van veiligheidsregio’s krijgen nieuwe bevoegdheden om verschillende lokale en/of regionale maatregelen toe te passen en zo lokale uitbraken van het virus te voorkomen of tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen ook landelijk ingevoerd worden als dit nodig blijkt. Het gaat om grootschalige samenkomsten verbieden, zoals de aanwezigheid van publiek bij sportwedstijden weren; en de openingstijden voor horeca en nachtwinkels beperken.

Virus onder controle houden
De weg uit de coronacrisis hebben we ingezet met de volgende basisregels, die nog steeds van kracht zijn:

  • Vermijd drukte (ga weg als u geen 1,5 meter afstand tot anderen kunt houden).
  • Blijf thuis bij klachten en laat u zo snel mogelijk testen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • 70-plussers of mensen met een kwetsbare gezondheid zijn extra voorzichtig.
  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
  • Schud geen handen.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten, te hoesten of te niezen, gooi deze daarna weg en was uw handen.
  • Hoest en nies anders in de binnenkant van uw elleboog.
  • Was vaak uw handen.

Klik hier voor de noodverordening van 10 augustus 2020.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord