Eis 4 jaar cel voor babbeltrucs bij ouderen

Modus operandi

Tussen oktober en half december 2019 werden van Venray tot Wormerveer en van Sliedrecht tot Harlingen, ouderen in de leeftijd van 64 tot 98 jaar, door de verdachten op hun vaste telefoon gebeld met de mededeling dat ze een cadeaukaart hadden gewonnen. De bezorger die aan de deur was geweest had hen niet thuis getroffen. De slachtoffers konden het pakket door een officiële bezorger thuis laten bezorgen en moesten daarvoor 1 euro per pin betalen aan deze bezorger. Om vertrouwen te wekken bij de slachtoffers beweerde de pakketbezorger met een Post-NL jas bij de pintransactie de andere kant op te kijken. Als de pinpas vervolgens niet blijkt te werken, neemt de pakketbezorger de pinpas van het slachtoffer over en dan blijkt dat het pinnen plots toch is gelukt. Het slachtoffer krijgt de cadeaukaart en zijn of haar pinpas terug en de pakketbezorger gaat weg. De cadeaukaart bevat geen saldo en de pinpas blijkt van een ander, veelal een eerder slachtoffer, te zijn. Als het slachtoffer deze oplichting opmerkt, is er al geld van de rekening gehaald.

Feiten

Het gaat om 22 oplichtingen en 2 pogingen daartoe, waarbij pinpassen werden ontfutseld en 19 diefstallen door te pinnen met die valselijk verkregen pinpas, gepleegd in een periode van drie maanden door het hele land. Het totaal schadebedrag bedraagt ongeveer 30.000 euro.

Strafmaat

Bij een van de verdachten vindt de officier alle feiten wettig en overtuigend te bewijzen en eist vier jaar gevangenisstraf. De andere verdachte had alleen de laatste twee dagen een rol op de achtergrond en kan alleen bij drie oplichtingen en een poging daartoe gebracht worden. De officier eist tegen deze verdachte zes maanden gevangenisstraf.

Uitspraak over vier weken. (Bron: om.nl)

Deel dit bericht!

Geef een antwoord