Opinie: vorming nieuw gemeentebestuur Hoogeveen

Nu zo terugkijkend vraag ik me af waarop het college van burgemeester en wethouders in Hoogeveen zo lang kon doorsudderen met haar zeer slechte financiële beleid. De afgelopen 10 jaar heeft de provincie niet ingegrepen ook niet na het verslag van de rekenkamer in 2018. In plaats van het fundament versterken ging men doorbouwen en nu stort het kaartenhuis in.

Jammer dat het zover kwam want het puinruimen kosten ook weer extra geld en energie. Opvallend is hierbij de rol van de gemeenteraad die het werk van het dagelijks bestuur van burgemeester en wethouders moet controleren op financiële haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Blijkbaar is dat niet afdoende geschiedt. De gemeenteraad volgt te lang lijdzaam het beleid van het college, kan niet out of the box denken, luistert slecht naar de burger waarvan de door de burgemeester benoemde ‘azijnzeikerds’ het functioneren van het college aan de kaak stelde. Doordat de coalitie graag vasthield aan haar macht dempte de gemeenteraadsleden uit eigen belang hun kritiek. Een rol bij de misère waarin Hoogeveen verkeert kan ook spelen dat de leden van de gemeenteraad te weinig kennis en tijd hebben om moeilijke dikke dossiers te kunnen behappen die de gemeenteraadsleden van het college en de griffier aangereikt krijgen.

Gemeenteraadsleden doen dit werk naast hun ‘gewone’ baan en hun gezin. Dat werk houdt ook in, in de avonduren vergaderen en op cursus en werkbezoek in het weekeinde. En dat voor een beloning van €1.288,33 (plus onkosten) per maand in de gemeente Hoogeveen. Inmiddels is het dagelijks bestuur grotendeels uiteengevallen en volgt de vuilspuiterij. De druk werd te hoog. De situatie te ernstig. En de provincie dreigde nú wel eens in te grijpen. Blijkbaar kiest men er in Hoogeveen voor twee zwaargewichten van de VVD -Johan Baltes en Sandra Korthuis- in te schakelen die stevige bestuurlijke ervaring hebben die zijn aangewezen om als een nieuw college van de gemeente Hoogeveen te vormen. De informateurs zijn niet nauw aan Hoogeveen verbonden: dat is een voordeel want hierdoor worden ze ook niet belast door de trauma’s en frustraties binnen de gemeente Hoogeveen.

Toch heb ik enige reserves. Er is geen garantie dat de gemeenteraad beter gaat functioneren; dat geldt ook voor een nieuw college met de toenemende en complexere vraagstukken. Ook staat niet vast of burgemeester Karel Loohuis het veld moet ruimen. Helaas blijven toch nog twee onkundige wethouders van de oude stempel voorlopig aanzitten. Een stabiele coalitie vormen lijkt me extra moeilijk door de verziekte sfeer en versplintering. Als de informateurs hun werk gedaan hebben dan zou er een akkoord kunnen liggen tussen de partijen die willen samenwerken en kan de formateur aan de slag. Die is meer van de poppetjes: hij zoekt uit wie wethouder wordt en met welke portefeuille. Wie worden dat ? Informateurs spreken over pijnlijke keuzes ? Wat wordt hiermee bedoeld en wie betaald de rekening. ? De informateurs beginnen maandag met verkennende gesprekken met de raadsfracties. Mogelijk dat het gewenst is nieuwe gemeenteraadsverkiezingen uit te schrijven waarin plaats is voor een nieuwe burgemeester waarin ook de gemeenteraad een stem heeft. Alleen met een compleet nieuw college én burgemeester kan er een frisse start gemaakt worden in Hoogeveen. Op politiek niveau moet er meer aandacht komen voor opwaardering van gemeenteraadslid.

 

 

 

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Deel dit bericht!

Geef een antwoord