Algemeen

Tips om overlast door stank van afval te voorkomen

In de zomer kan uw groente-, fruit- en tuinafval inclusief etensresten (gft) en plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankenkartons (PMD) erg stinken. Een aantal tips om overlast door stank te voorkomen.

Restafval: Wie afval goed scheidt, heeft altijd een schone en frisse container voor restafval. Er zit namelijk niets in dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit- en tuinafval inclusief etensresten (gft), glas, textiel, papier/karton en pmd-afval apart inzamelen. – Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de kliko fris en voorkomt maden.

GFT inclusief etensresten : Laat uw gft en etensresten zoveel mogelijk uitlekken voordat u het in de container gooit; – Koop afgepast, zodat u geen kostbaar voedsel weg hoeft te gooien. Moet er toch iets bij het gft, verpak het dan direct (laat het niet op het aanrecht liggen). Vliegen komen af op etensresten om daarin hun eitjes te leggen; – Leg een oude krant of stro onderin uw container om aankoeken van etensresten te voorkomen; – Plaats uw container in de schaduw (niet in volle zon) en laat het deksel met een houtje op een kiertje staan; – Maak uw container in de zomerperiode vaker schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep. Gebruik geen chloorproducten, dit is schadelijk voor het milieu; – Laat de container bij langdurige afwezigheid (zoals vakantie) leeg en schoon achter; – Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de kliko om het probleem te bestrijden. – Af en toe een handje zout of kalk in de kliko zorgt dat maden uitdrogen – Tuinafval kunt u ook wegbrengen naar de milieustraat aan de Vos van Steenwijklaan 75 in Hoogeveen.

PMD-afval: Zorg ervoor dat verpakkingen zo schoon mogelijk de bak of zak ingaan. Spoel desnoods de bakjes van tevoren af met afwaswater. Doppen en deksels mogen blijven zitten, dit helpt ook tegen stankoverlast. bron:gemeente Hoogeveen

5 gedachten over “Tips om overlast door stank van afval te voorkomen

 • Stop met dat onnozele scheiden en haal restafval gewoon eens per 2 weken op ipv eens in de 4 weken. Attero kan veel beter scheiden dan wij, er zijn namelijk heeeeeeeel veel soorten kunststof en die moeten alsnog worden gescheiden, waarom dan niet in 1 keer goed door een bedrijf dat er goed in is.

 • Ik heb ook wel een goede tip ( niet doen hoor ) gewoon elke week op je fiets stappen en het bij de verantwoordelijke mensen in de tuin mikken, want het is te gek voor woorden.
  Nu heb ik wel een klein beetje kennis van afvalstromen, maar het is mij volkomen onduidelijk welk plastic in de pmd bak mag en wat niet.
  Dit kan toch geen weldenkend mens uit elkaar houden, pak de verpakkingsindustrie maar aan.

 • Wellicht ook een tip voor een ludieke actie, zet de verantwoordelijke mensen in de ouderwetse schandpaal op het kerkplein of zo iets, neem allen uw rottende en stinkende gft afval mee, en bekogel op de ouderwetse ( lees middeleeuwse manier ) de schuldigen van dit absurde afval debacle.

  Eerst veroorzaken ze al die ellende met die stinkende bakken, om vervolgens met zogenaamd goed bedoelde adviezen te komen om hun eigen rotzooi te camoufleren.

  Trouwens de suggestie van eppo123 is ook zo gek nog niet.

 • Zet de container niet in de volle zon: HOE doe ik dat dan???? 3X per dag naar huis om de containers te verplaatsen?????? Je afval afspoelen met afwaswater: wij hebben geen afwaswater, want alles gaat in de automaat. Binnenkort vast burenruzie, want alleen de achterburen hebben klimop. En het afval gaan verzilten is al helemaal stom. Dat gaat mooie zoute compost worden.
  Gewoon vaker ophalen en niet dat domme afvalscheiden door de burges laten doen, maar achteraf door een specialistisch bedrijf.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: