Algemeen

Huus van de Taol: 9 nieuwe Drentse toneelstukken

Beilen/Hoogeveen: De Drentse streektaalorganisatie Huus van de Taol heeft het afgelopen winterseizoen een éénakterschrijfcursus georganiseerd. Onder leiding van docent Hans Brans is een groep van 14 cursisten aan de slag gegaan. De laatste gemeenschappelijke afsluiting is door de coronacrisis niet meer gelukt. Maar het schrijven van de laatste opdracht is wel geslaagd. Negen cursisten hebben een nieuwe Drentstalige éénakter geschreven. Deze zijn nu te lezen op de site. Ook zijn daar een paar fraaie ‘anfieterfilmpies’ van de stukken te zien.

Resultaat van éénakterschrijfcursus van het Huus van de Taol

Een aantal van de schrijvers is verbonden aan een toneelvereniging. Een mooi gevolg van de cursus: de toneelclubs kunnen voor het komend seizoen een sliksplinternieuw stuk op de planken brengen. En dat was wat het Huus van de Taol ook graag wou bereiken. Een aantal van de nieuwe stukken blijft niet in een la liggen maar wordt echt uitgevoerd. Voor drie stukken is nu afgesproken, dat deze bij de eigen toneelclubs in première zullen gaan. Andere clubs mogen daarna pas met deze éénakter aan de gang.

Het Huus van de Taol organiseert om het jaar het éénakterfestival ‘Kört&Goed’. Om de editie 2021 een extra impuls te geven heeft de streektaalorganisatie de éénakterschrijfcursus gehouden. ‘Een groot succes,’ volgens het Huus. Of ‘Kört&Goed’ in maart door kan gaan, wordt eind augustus bepaald. Bekeken wordt of de coronaregels wel samengaan met het organiseren van een éénakterfestival. Als het wel doorgaat, dan kunnen toneelclubs in september inschrijven voor het festival.

Winnaar ‘Kört&Goed’ 2019 Crescendo Gieterveen – Foto Anneke Bloema

Geef een reactie