Algemeen

Visie op bedrijventerrein Riegmeer naar raad

Hoogeveen – Het college heeft een visie op bedrijventerein Riegmeer gemaakt. De gemeenteraad wordt gevraagd hierover een besluit te nemen. Doel van de visie is het realiseren van een bedrijventerrein dat aansluit op de wensen van de markt.

De aanleg van de rondweg naar Hollandscheveld en de ontsluiting naar het bedrijventerrein Riegmeer is in 2019 afgerond. Uit de contacten met bedrijven is te merken dat de economie zich herstelt en dat de vraag naar kavels op bedrijventerreinen toeneemt. Op Buitenvaart en elders in Hoogeveen zijn nog maar weinig kavels beschikbaar.

 

Voldoende fysieke ruimte is essentieel om (nieuwe) bedrijven te kunnen vestigen en daarmee de werkgelegenheid in de gemeente te laten groeien. Om de werkgelegenheid te stimuleren en aan de toekomstige vraag naar passende bedrijfskavels te kunnen voldoen is ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein essentieel. Vanwege de gemeente zijn  regionale samenwerking binnen Dutch Tech Zone en de regio  Zwolle en een betere positionering van Hoogeveen, ook binnen deze economische regio’s, verwacht de gemeente een toenemende vraag naar bedrijfskavels.

Om bedrijven optimaal te kunnen blijven faciliteren is in 2019 een project gestart om voor het noordelijke deel van het bedrijventerrein Riegmeer (ca. 36 hectare) te komen tot een visie voor het toekomstige bedrijventerrein. In deze visie wordt ingegaan op de actuele trends en ontwikkelingen, de klimaatdoelstellingen en de veranderende vraag naar bedrijfslocaties. Door dit te vertalen naar het soort bedrijventerrein dat Riegmeer moet worden, rekening houdend met o.a. het soort bedrijvigheid naar sector/branche en de kansen die Riegmeer biedt, ontstaan de randvoorwaarden voor het stedenbouwkundigplan en een concept grondexploitatie. Deze worden in de volgende fase van het project opgesteld. Tot slot zal er in de laatste fase van het project een promotie- en verkoopplan opgesteld worden. De eerste fase van het project is nagenoeg afgerond, hetgeen resulteert in de ontwikkelingsvisie voor Bedrijventerrein Riegmeer.

Voorgeschiedenis

De ontwikkeling van Riegmeer heeft een lange voorgeschiedenis. In 1999 werd in de Regiovisie Zuid-Drenthe/ Noord-Overijssel “Met het oog op 2030” gesteld dat Hoogeveen profiteert van haar ligging op een west-oost en noord-zuidas. Het toenmalig gemeentelijk beleid sloot hierop aan, wat in hield dat de gemeente streefde naar het aantrekken van (boven)regionale bedrijvigheid en dat het beleid gericht was op het bieden van voldoende ruimte voor bedrijven die lokaal of regionaal gebonden waren en relatief klein van omvang waren. In de daaropvolgende periode bleek dat de toen bestaande voorraad bedrijfskavels niet voldoende was, gezien de groeiprognoses en dat er behoefte was aan nieuw uitgeefbaar bedrijventerrein. Dit heeft geleid tot het bestemmingsplan Bedrijventerrein Buitenvaart II (het bestemmingsplan waar Riegmeer onderdeel vanuit maakt).

Het bestemmingsplan Bedrijventerrein Buitenvaart II is 23 februari 2006 vastgesteld door de gemeenteraad en 10 oktober 2006, met uitzondering van twee onderdelen, goedgekeurd door het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe. Op 30 januari 2008 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de ingediende beroepen deels gegrond en deels ongegrond verklaard. De goedkeuring van Gedeputeerde Staten werd daarmee onherroepelijk met uitzondering van een aantal onderdelen. Ten behoeve van deze onderdelen is besloten onderliggende partiële herziening ex artikel 30 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening in procedure te brengen, deze partiële herziening heeft op 7 juli 2011 een onherroepelijke status gekregen.

In de zomer van 2007, ontstond op de financiële markten de kredietcrisis of bankencrisis, welke in het najaar van 2008 haar hoogtepunt bereikte en in de loop van 2011 afliep. Als gevolg van deze crisis bleef vraag naar nieuwe kavels ook in de daaropvolgende jaren zeer beperkt. Dit heeft ertoe geleidt dat de ontwikkeling van Bedrijventerrein Riegmeer werd uitgesteld en uiteindelijk heeft de gemeenteraad van Hoogeveen op 8 december 2016 besloten om de grondexploitatie per 31-12-2016 te beëindigen en de grondwaarden af te boeken. bron gemeente Hoogeveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen