22 – 26 juni: Week van de teek, controleren op teken blijft van belang

Hoogeveen – Het tekenseizoen is begonnen. Wie zich in het groen/natuur ophoudt loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. En daarmee een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Controleren op teken blijft van belang. Dit is de boodschap in de Week van de Teek (22 – 26 juni).

Deze themaweek wordt normaal gesproken in het vroege voorjaar georganiseerd. Door de coronacrisis is de themaweek uitgesteld, maar dat neemt niet weg dat de aandacht voor teken onverminderd belangrijk blijft. Deze week wordt georganiseerd door een groot aantal organisaties en Stigas.

Een teek? pak hem beet

Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 27.000 mensen per jaar. Per jaar zijn er 1000 tot 2500 mensen die langdurig klachten houden.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte van Lyme kun je via de beet van een besmette teek oplopen. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich.

 1. Wat is het risico van een teek?
  Ongeveer één op de vijf teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet.
 2. Waar komen teken voor?
  Teken leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen.
 3. Wanneer worden mensen het meest gebeten?
  Teken worden actief bij een temperatuur boven de 7 graden Celsius. Van maart tot en met oktober worden mensen het meest gebeten. Met een piek in juni en juli.
 4. Hoe herken ik een teek?
  Een teek is erg klein, 1 tot 3 millimeter. Een teek die net heeft gebeten lijkt op een zwart puntje. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
 5. Hoe bescherm ik mij tijdens het werk?
  Draag gesloten en huidbedekkende kleding. Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel. Smeer eventueel de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Dit geeft geen 100% bescherming. Blijf dus controleren!
 6. Hoe controleer ik op tekenbeten?
  Kijk vooral op warme plekken, zoals de oksels, liezen, bilnaad, knieholten, achter de haargrens en de oren. Bekijk de korte film ‘Systematische tekencontrole’ op weekvandeteek.nl.
 7. Ik ben gebeten. Wat nu?
  Haal de teek snel weg! Pak de teek met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er uit. Ontsmet hierna het beetwondje. Noteer de datum en de plek van de beet.Ga naar de huisarts bij één van de volgende klachten:

  • Een verkleuring van je huid op de plek van de tekenbeet en als deze plek (ring) groter wordt. Dit kan tot drie maanden na de beet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een beet.
  • Bij gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.
 8. Waar vind ik meer informatie en tips?

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord