Wooncoaches gezocht voor woonvraagstukken van huiseigenaren

De gemeente Hoogeveen wil een netwerk opzetten van lokaal opgeleide wooncoaches die een belangrijke rol willen spelen bij woonvraagstukken van huiseigenaren. Het gaat om vragen als: hoe kan ik mijn woning verduurzamen en hoe kan ik langer in mijn huis blijven wonen. De wooncoach geeft advies en zorgt dat de bewoner een overzicht krijgt van de mogelijkheden.

De wooncoach is een niet commerciële, niet-gecertificeerde, lokale coach. De wooncoach komt op verzoek van de huiseigenaar. Tijdens het huisbezoek wordt een verkennende scan gedaan. Zo worden de mogelijkheden om het huis te verduurzamen in kaart gebracht. Of er wordt gekeken welke aanpassingen mogelijk zijn, zodat de bewoner langer in zijn huis kan blijven wonen. Ook isolatiemogelijkheden, het verbruik en de instelling van apparaten, verlichting, brand- en/of inbraakbeveiliging en mogelijke technische oplossingen kunnen tijdens een huisbezoek in kaart worden gebracht. De scan is vrijblijvend en zorgt voor een overzicht van laagdrempelige mogelijkheden waar de bewoner mee aan de slag kan gaan.

 

In andere gemeenten in Nederland heeft de wooncoach zijn nut al bewezen. Hij of zij kan tips geven voor het besparen op de energierekening, maar ook het bewustzijn verhogen van het energieverbruik of het veilig(er) kunnen wonen in de woning. Dit kan met kleine maatregelen zoals het aanbrengen van tochtstrippen of radiatorfolie, het plaatsen van goede buitenverlichting, het aanbrengen van isolatie of het aanpassen van een badkamer i.v.m. valpreventie. De woningeigenaar is zelf verantwoordelijk voor de keuze van de aanpassingen en het uitvoeren ervan.

 

Wil jij wooncoach worden?

Lijkt het je wat om wooncoach te worden? Kun je goed luisteren? Heb je goede communicatieve vaardigheden? Wil je mede-inwoners van Hoogeveen ondersteunen en een bijdrage leveren aan het verduurzamen van Hoogeveen? En kun je overweg met een pc? Dan is dit iets voor jou!

Je start met het volgen van een wooncoach-opleiding

 

Na de zomer start de wooncoach-opleiding van 10 dagdelen

Onderdelen van de opleiding zijn onder andere:

•     De rol van de wooncoach;

•     Sociale-, advies- en coachingsvaardigheden, valkuilen en tips;

•     Installaties, bouwkundige constructies en isolatie

•     Hoe ouderen te adviseren in een breed spectrum over ouder worden en wonen;

 • inzicht in de brand- en inbraakveiligheid;

 

Wat bieden we je?

•     De opleiding tot wooncoach

•     Vrijwilligers vergoeding

•     Het ontwikkelen van coachingsvaardigheden

•     Ondersteuning vanuit een fysiek coördinatiepunt.

 

Wat vragen we van je?

 • Actieve inzet en aanwezigheid bij alle 10 de cursus(dag)delen;
 • Tijdsinvestering van 25 uren in cursusdeelname en 6 -8 uren voor de huiswerkopdrachten (dit is exclusief reistijd)
 • Na opleiding, wekelijks/tweewekelijks uitvoeren van minimaal 1 woonscan bij inwoners in je eigen gemeente (tijdsinvestering ongeveer 3 uur);
 • Opleveren van rapportages van de huiskamergesprekken (energiescans en Mijn Huis op Maat adviezen met creatieve oplossingen rondom ouder worden) aan de woningeigenaren.

 

Aanmelden opleiding

Er zijn al drie inwoners van Hoogeveen die enthousiast zijn en de wooncoach-opleiding gaan volgen. We willen de opleiding graag starten met 4 a 5 cursisten. Dus heeft u belangstelling, meld u dan aan!

 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de wooncoach of een aanmeldingsformulier opvragen.

Stuur een mail naar wooncoach@hoogeveen.nl.

2 gedachten over “Wooncoaches gezocht voor woonvraagstukken van huiseigenaren

 • 20 juni 2020 om 09:28
  Permalink

  Tot zo ver nu blijk is de participatie van de organen, zoals ingesteld en gebruikt. Vaak trekken aan een dood paard. de ingestelde organen worden meer als lastig beschoud, De opstelling is veelvoudig van “Wij weten het beter”.
  dan dat daadwerkelijk gebruikt gemaakt wordt de beoogde inspraak. Veelal worden de uitgewerkte plannen voorgelegd en is de inspraak nagenoeg niet meer mogelijk danwel minimaal.

 • 20 juni 2020 om 11:15
  Permalink

  Zo jammer weer, vrijwilligersvergoeding…. Er zijn zo veel werklozen maak er een betaalde baan van!

Geef een reactie