Huwelijkssector heeft het zwaar te verduren en dat zal nog lang duren

Hoogeveen – Na de besluiten die 15 maart in Nederland zijn ingegaan is de crisis in de huwelijkssector voor veel trouwleveranciers onhoudbaar geworden. 

Zo goed als alle opdrachten voor maart, april, en mei zijn uit de agenda’s geschrapt na de eerste persconferentie. Nadat er besloten was om onder ander evenementen te verbieden tot 1 september, volgde nog eens de bijna gehele leegloop voor 2020. Ook al hebben de maatregelen van het verbieden evenementen weinig te maken met huwelijken. Bruidsparen annuleren hun mooiste dag door de aanhoudende onduidelijkheid . Ook de huwelijken en aanvragen voor data na 1 september zijn nog minimaal, dit ook weer door de onduidelijkheid wat wel en niet kan en mag op hun trouwdag. Bruidsparen willen gewoon niet het risico lopen om hun dag niet op hun manier te kunnen vieren. En daarnaast constant te moeten letten op de 1,5 meter maatregel en het risico dat handhaving hier op gaat controleren. Daarom heeft het overgrote deel hun dag verplaatst naar 2021.

Weinig perspectief meer voor 2020

Ook al zouden alle maatregelen vanaf 1 september allemaal worden opgeheven, voor veel bedrijven in de huwelijkssector zal het jaar 2020 met negatieve cijfers in de boeken gaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld campings en de horeca die na de heropstart onmiddellijk weer reservaties en klanten kunnen ontvangen, is dat in de huwelijkssector een utopia. Voorafgaand aan een huwelijksfeest gaan dagen, weken en maanden aan planning vooraf. Gemiddeld genomen zit er een half tot een jaar tussen de boeking van een leverancier en de datum van het  huwelijksfeest.Bijna geen enkel bruidspaar beslist om een maand voor datum een trouwdag te organiseren. Een compleet trouwfeest vraagt over het algemeen heel wat voorbereidingen.

Trouwceremonie kan gewoon door gaan, wel met beperkingen

Trouwen voor de wet kan bijvoorbeeld tot 1 juli in Hoogeveen alleen in het Raadshuis met een beperkt aantal gasten. Vanaf 1 juli  is het misschien ook weer mogelijk om op locatie te trouwen.

Het trouwfeest

Voor het trouwfeest zijn de regels van de rijksoverheid momenteel dat bij een bruiloft maximaal 30 personen bij elkaar mogen zijn als ze zich kunnen houden aan de maatregelen tegen het coronavirus. Waaronder 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Vanaf 1 juli zijn dit honderd personen met in acht nemen van de zelfde coronamaatregelen. Dit is exclusief personeel. Al met al kan er dus gewoon getrouwd worden in coronatijd. Maar de maatregelen die momenteel gelden, waarbij ook een openingsdans onzeker is of die door kan gaan zoals je het in gedachten had, is voor veel bruidsparen de aanleiding om 2020 als trouwjaar gedag te zeggen en de nieuwe datum volgend jaar vast te leggen

Foto: Martin Schonewille

Deel dit bericht!

Geef een antwoord