Groene kunst voor bewoners Weidesteyn dankzij kunst- en cultuurprijs

Hoogeveen – Een wandeling in de buitenlucht, even stilstaan bij de schoonheid van de natuur en de geur van bloeiende lavendel in je neus: het zijn de kleine dingen die een bijdrage leveren aan het welzijn van ouderen. Bewoners met dementie die wonen op Treant-locatie Weidesteyn in Hoogeveen kregen daarom vandaag de kunst- en cultuurprijs van Treant Care uitgereikt door Kees Veling, manager Treant Care. Met deze (geld)prijs maken bewoners elk seizoen een groen kunstwerk van zelf verzamelde natuurlijke materialen om hun leefomgeving te ‘vergroenen’.

‘Treant wil bewoners, medewerkers en vrijwilligers met deze prijs stimuleren om kunst- en cultuuractiviteiten te bedenken én hieraan deel te nemen’, aldus Veling. ‘Een groene omgeving of bezig zijn in of met de natuur heeft een positief effect op het welzijn van bewoners én zorgt vaak voor ontmoeting met wijkbewoners. Groen maakt grijs gelukkig. Het initiatief om per seizoen een groen kunstwerk te maken ondersteunt Treant Care daarom graag.’

Kunstwerk per seizoen
Onder begeleiding van een kunstenaar maken bewoners per seizoen een groen kunstwerk. Materialen voor het kunstwerk verzamelen bewoners zelf tijdens wandelingen in de buitenlucht. ‘Door de gevonden materialen te bekijken, voelen, ruiken en eventueel proeven, maken we elk seizoen een kunstwerk die past bij het jaargetij én bij de natuurbeleving van bewoners’, vertelt activiteitenbegeleider Femmelien Oosterhof enthousiast. De kunstwerken krijgen een plek in de binnentuin van Weidesteyn.

Stimuleringsprijs De Korenhof
Niet alleen het initiatief voor het maken van groene kunst werd door de kunstcommissie van Treant beloond. Bewoners van De Korenhof in Aalden kregen 500 euro om in hun atelier van oude voorwerpen nieuwe kunstwerken te maken. ‘We dagen ouderen uit om op een creatieve en kunstzinnige manier naar voorwerpen te kijken en te denken in mogelijkheden. Wat kunnen wij maken van een oud voorwerp dat normaal gesproken worden weggegooid? De prijs is een extra stimulans om met nog meer bewoners aan de slag te kunnen gaan’, vertelt verzorgende Diana Möhlmann.

Roulerend kunstwerk
Weidesteyn neemt ook het roulerende glaskunstwerk van kunstenaar Marjan Witte van Glaseiland mee naar Hoogeveen. Het kunstwerk is van kleurrijk glas en staat voor verbondenheid. De verschillende kleuren staan voor de diensten die Treant levert en passen bij elke bewoner en cliënt. Na een half jaar krijgt De Korenhof het kunstwerk. Tot de uitreiking van de vierde kunst- en cultuurprijs blijft deze hier staan.

 Links op de foto: Femmelien Oosterhof, activiteitenbegeleider van locatie Weidesteyn
foto: Anneke de Groot

Geef een reactie