GGD start weer met de HPV-vaccinaties

Deze week ontvangen meisjes in Drenthe een oproep voor de HPV- vaccinatie. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Na vaccinatie ben je hier beter tegen beschermd. De groepsvaccinatie is dit voorjaar niet doorgegaan om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen. Eind juni en begin juli organiseren de GGD kleinschalige spreekuren in elke Drentse gemeente.

Wat is HPV?
HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Het HPV-virus krijg je door seksueel contact. Omdat HPV heel besmettelijk is, kun je een infectie moeilijk voorkomen. Condooms verminderen de kans op besmetting, maar zelfs als je met condoom vrijt, kun je nog besmet raken met HPV. Na vaccinatie hebben vrouwen 75% minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen.

Voor meisjes onder de 15 jaar bestaat de vaccinatie uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit een periode van 6 maanden. Voor meisjes van 16/17 jaar, die zich nog niet op jongere leeftijd hebben laten vaccineren, bestaat de vaccinatie uit 3 prikken. Je ontvangt een prikje in je bovenarm.

Wie ontvangt deze oproep?
De GGD verzend  een oproep naar meiden die geboren zijn in 2007. Daarnaast ontvangen oudere meiden, die voor de 2e of 3e vaccinatie komen, ook een oproep. Ook vragen we meisjes, die niet gereageerd hebben op eerdere oproepen, of ze toch deze belangrijke prik willen halen.

We ontvangen jou op een veilige manier
Uiteraard nemen ze ook maatregelen om iedereen op een veilige manier te kunnen ontvangen.

  • Op de locatie is een looproute ingericht. Je komt via de ene deur binnen en gaat via een andere deur weer naar buiten. Alle deuren op deze looproute staan open, zodat je geen deurklink hoeft aan te raken.
  • Alleen gezonde GGD-medewerkers zonder klachten zetten de prik.
  • Onze medewerkers wassen tussen het prikken door hun handen uitvoerig.
  • Jongeren worden één voor één opgeroepen, zodat er 1,5 meter afstand gehouden kan worden.
  • Het prikken zelf duurt ongeveer 10 seconden, er is minimaal en vluchtig contact.
  • Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM, zodat het vaccineren veilig wordt uitgevoerd.

Kom op tijd
Het tijdstip en de locatie staan vermeld in de uitnodiging. Het is belangrijk om op tijd te komen. Op die manier kunnen we met elkaar de verplichte afstand van 1,5 meter aanhouden. De andere voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen staan vermeld in de brief.

Meer informatie
Op www.rijksvaccinatieprogramma.nl vind je antwoord op veel gestelde vragen over de HPV-vaccinatie. Heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via 088-246 0 246 (werkdagen van 08.00-17.00 uur). bron GGD

Deel dit bericht!

Geef een antwoord