Algemeen

Op reis met het openbaar vervoer? Denk aan uw mondkapje

Hoogeveen – vanaf vandaag is  in het OV een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers en medewerkers. Dit is een mondkapje dat niet in de zorg wordt gebruikt.

Welk type niet-medisch mondkapje heb ik nodig in het OV?

Voor gebruik in het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. Mondkapjes die worden verkocht in bijvoorbeeld supermarkten en drogisterijen kunnen worden gebruikt in het openbaar vervoer. U kunt ook zelf een mondkapje maken. Bekijk de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje. Een sjaal, het gebruik van een kraag van een jas of bijvoorbeeld mondkapjes gemaakt van een sok zijn niet toegestaan in het openbaar vervoer.

Hoeveel stuks niet-medische mondkapjes heb ik nodig?

U heeft bij elke reis met het openbaar vervoer een nieuw of gewassen exemplaar nodig. Reist u 1 keer in de ochtend en 1 keer in de middag, dan heeft u er 2 nodig.

Ik heb geen mondkapje, mag ik met het openbaar vervoer?

Nee, u mag dan niet reizen met het openbaar vervoer. Een mondkapje is vanaf 1 juni 2020 verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder. U kunt een niet-medisch mondkapje dragen. Bekijk de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje. Reist u toch zonder mondkapje met het openbaar vervoer? Dan kunt u een boete krijgen van € 95.

Komen er geen tekorten als mondkapje in het openbaar vervoer verplicht worden?

Nee. U kunt een niet-medisch mondkapje kopen of thuis maken. Zo blijven de medische mondmaskers beschikbaar voor de zorg.

Kan ik een mondkapje kopen op elk treinstation in NL?

Op dit moment niet. Zorg dus dat u zelf een niet-medisch mondkapje bij u heeft.

Als ik in de trein, bus, tram of metro iets wil drinken/eten, mag ik dan mijn mondkapje even afdoen?

Zet het mondmasker zo min mogelijk op en af.

Wanneer moet ik mijn mondkapje opzetten?

Zet het niet-medisch mondkapje ruim voor het instappen op, om het instappen veilig en snel te laten verlopen. Pas als u bent uitgestapt kunt u uw mondkapje afzetten.

Wat moet ik met mijn mondkapje doen na gebruik?

Heeft u een wegwerp niet-medisch mondkapje of plastic handschoenen gebruikt voor eenmalig gebruik? Of is uw zelfgemaakte mondkapje kapot of versleten? Dan kunt u deze bij het restafval, in de grijze container gooien. Ook wegwerphandschoenen horen bij het restafval. U kunt ook (katoenen) niet-medische mondkapjes kopen of zelf maken. Deze kunnen gewassen en hergebruikt worden.

Waarom is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer pas vanaf 1 juni verplicht?

De drukte in het openbaar vervoer zal de komende weken geleidelijk toenemen. Bovendien krijgt iedereen zo de gelegenheid zich voor te bereiden; om niet-medische mondkapjes te kopen of te maken. Tot 1 juni is voor iedereen van 13 jaar en ouder het advies een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen. Vanaf 1 juni is het verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen