Bomen met folie of plakstrips werken niet in het tegengaan van de eikenprocessierups

Hoogeveen – Het duurt niet lang meer of de eikenprocessierups laat zijn brandharen weer los. En die haren jeuken. Niet alleen de gemeente strijdt tegen de eikenprocessierups, ook inwoners zijn druk met maatregelen. Ze denken de insecten te bestrijden door bomen in te wikkelen met folie of plakbanden, maar dit werkt dat juist averechts. Veel beter is het om de natuurlijke vijand van de rups de ruimte te geven, zoals vogels, insecten en vleermuizen.
Folie trekt juist meer rupsen aan. Daarnaast zorgt het voor meer plasticafval, dat is dus slecht voor het milieu. Bovendien zit de folie de bestrijders in de weg bij het verwijderen van de eikenprocessierups. Ook zien we soms plakstrippen rond de bomen. Ook dit is geen goed idee. Doordat rupsen blijven plakken en in paniek raken, laten zij juist meer brandharen los, hierdoor krijg je juist meer overlast. Bovendien plakken ook nuttige insecten, vleermuizen en vogels vast aan de strippen, dit zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.
De gemeente Hoogeveen vraagt inwoners daarom GEEN plasticfolie en geen plakstrips op eikenbomen aan te brengen. Het heeft geen enkel effect en staat een goede bestrijding alleen maar in de weg. Hebt u al folie om een boom gewikkeld? Haal het dan weg, zodat bestrijders hun werk goed kunnen doen.
Wat u wel kunt doen? Plant verschillende bloeiende planten in uw tuin, hang nestkastjes op en zorg voor een insecten- of bijenhotel. Hiermee heeft u niet direct dit jaar resultaat, maar op langere termijn helpt dit de eikenprocessierups te bestrijden.
Deze natuurlijke vijanden geven wij als gemeente ook de ruimte. Daarnaast zuigen we op drukke plekken de nesten weg.
Meer weten? RTV Drenthe heeft hier ook een item over gemaakt. Bekijk het hier www.rtvdrenthe.nl/nieuws/159968/Bomen-met-folie-werken-eikenprocessiebestrijders-tegen
Deel dit bericht!

Geef een antwoord