Column

Opinie: aso-azc Hoogeveen

Veel incidenten in aso-azc gemeld, meldt de Regionieuws Hoogeveen 13 mei 2020. Eind 2019 zou de Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie (EBTL), in de volksmond aso-azc, voor lastige asielzoekers sluiten in Hoogeveen. Nee dus.

Onderwijl irritant het voortdurende gezeur met het gespuis onder asielzoekers. De gang van zaken roept bij mij veel vragen op. Zo zouden met name asielzoekers uit genoemde veilige landen de grootste overlast veroorzaken, waaronder geweld, intimidatie en vernielingen. Hoe zij die dan eigenlijk in Nederland beland ? Het betreft toch veilige landen ? Waarom gaan je daar dan weg ? Zijn het gelukszoekers, economische vluchtelingen of criminelen op de vlucht? Beschikken raddraaiers over geld, valse documenten en contacten om in Nederland te belanden. ?

Het zijn volgens mij opvallend jonge mensen die in Nederland belanden en geen oude van dagen en zieken. Gezien hun gedrag lijken het me geen vredelevende burgers die een positieve bijdrage aan de Nederlandse samenleving willen leveren. Als het veilige landen betreft waarom worden ze dan niet per eerste vliegtuig retour gezonden ? Dan wordt pas werkelijk een zero- tolerance beleid toegepast. Of willen die zogenaamde veilige landen hen liever niet terug wegens wangedrag ?

Overtreders uit Hoogeveen zetten, weer verplicht opvangen omdat ze recht hebben op kleding, onderdak en eten lijkt me niet de juiste weg. Het betreft geen groep die gelijk behandeld hoeft te worden als de burger in Hoogeveen, die zijn huur moet betalen en recht heeft op basisvoorzieningen. Waarom oefent Nederland met sancties niet wat meer druk uit op landen als Marokko en Algerije.? Waarom worden ze niet harder gestraft ? Wat inhouding op kleed en leefgeld is wat mager. Is hun gedrag wel te corrigeren ?

Ondanks het strengere regime neemt de overlast toe. Mogelijk omdat de overlastgevers niet meer zonder begeleiding naar buiten mogen en geen mensen meer lastig vallen(hoop ik). Ik vraag me of waarom AZC medewerkers zich inzetten ondanks stank voor dank ? En wie betaald hun opvang ? Komt dat ook ten laste van de burger in Nederland en in Hoogeveen ? En waarom gehoorzaamt de burgemeester van Hoogeveen braaf op de verzoeken van hogerhand ? Mijn inziens moet er tijdelijke opvang zijn voor noodlijdende vluchtelingen en wordt er naar mijn indruk te veel de indruk gewekt dat ze immigranten zijn: dat wekt valst verwachtingen. Bovendien heeft dat een aanzuigende werking op allerlei ongewenste gasten in Nederland. En dan heb ik het nog niet over gebrekkige grenscontrole en het vrije verkeer van personen. Wie een goede verklaring heeft voor de mij wat verwarrende gang van zaken rond asielzoekeropvang, dan hoor ik dat graag.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen