Algemeen

Raquel García Hermida-van der Walle benoemd tot nieuwe directeur Bibliotheek Hoogeveen 

Raquel García Hermida-van der Walle wordt de nieuwe directeur van Bibliotheek Hoogeveen. Zij volgt waarnemend directeur Pieter Jan Huysse op en gaat per 10 augustus 2020 aan de slag in Hoogeveen.

Raquel groeide op in Madrid waar ze Journalistiek studeerde en in de lokale politiek werkzaam was. Na haar afstuderen verhuisde ze naar Washington, D.C., waar ze als Communicatie Directeur werkte voor Earth Day Network, een stichting voor milieu bewustwording en beleid. Na drie jaar in Amerika keerde ze terug naar Madrid en startte als Outreach Manager voor Survival International, een internationale organisatie voor de rechten van inheemse volken wereldwijd.  Raquel verhuisde in 2012 naar Gorredijk. De afgelopen jaren werkte ze als Hoofd Wetgeving en Beleid bij Stichting AAP.

De bibliotheekwereld spreekt Raquel erg aan. “Als ik aan een bibliotheek denk, denk ik altijd eerst aan verbinding. Een plek voor burgers, door burgers. Als kind bereidde ik mijn werkjes en spreekbeurten altijd voor in de bibliotheek want daar had je toegang tot de grote encyclopedieën. Leren werd daardoor een sociale, coöperatieve onderneming. Later, tijdens mijn studentenjaren, stond de tentamenweek synoniem voor stress, maar ook voor gezellige koffiepauzes in de faculteitsbibliotheek. Nog steeds krijg ik een warm gevoel als ik samen met mijn kinderen de bibliotheek binnenloop, het bord met alle activiteiten zie of een groep nieuwe Nederlanders bij de deur begroet.”

Raquel kijkt erg uit naar haar nieuwe functie. “Naast maatschappelijke verbinding staat de bibliotheek symbool voor kansengelijkheid, in het bijzonder in de kleinere steden en gebieden waar laaggeletterheid een toenemend probleem wordt. En wat blijkt: juist waar en wanneer het het meest nodig is, moeten bibliotheken vechten voor erkenning en voor voldoende financiering om alle ambities –en gedelegeerde taken- te kunnen realiseren. Een bibliotheek met de titel ‘Best presterende bibliotheek van Nederland’ is van hoge waarde voor Hoogeveen en omgeving en een boegbeeld voor allerlei culturele instellingen in Drenthe. Het nader professionaliseren en nog toekomstbestendiger maken van de bibliotheek is iets waar ik al mijn ervaring, talenten en energie in wil gaan storten. De self-evident truth dat een bibliotheek een essentieel goed is, is niet zo vanzelfsprekend: we moeten dat ook uitstralen en anderen ervan overtuigen.”

 

Geef een reactie

Aankomende evenementen