Dam Event: Fitter brein online

Hoogeveen: Komende zaterdag vindt om 19.00 uur het eerste grote Fitter Brein online damevent plaats. Het event is voor iedereen, de activiteiten zijn gratis en er wordt blind gedamd door de 15-jarige drievoudig Nederlands Kampioen Lisa Scholtens.

Hoogeveense damster Lisa Scholtens (15) gaat online simultaan blinddammen

Het is de eerste keer de het project van Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) een online damevent organiseert. Ook Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam, komt praten over de werking van je brein. Alle info vind je via: fitterbrein.nl

Een potje dammen, live-analyses en vragen aan de profs

Na het succes van DamDonderdag online (elke donderdag 15.30 uur een gratis toernooi op platform Lidraughts.org mét prijzen) staat nu het Fitter Brein online damevent voor de deur. Een avond gevuld met live-analyses van Wouter Sipma, Groninger damgrootmeester en topsporter van TeamNL KNDB. Fitter Brein werkt op veel fronten samen met de Nederlandse topsporters van de dambond. Ook zijn er damsimultaans en via een Q&A’s vraag je damkampioenen Jasmijn Scholtens en Vera Brunink van Fitter Brein het hemd van het lijf. Ook kun je een potje dammen tegen de Europese damkampioene Nicole de Vries of de Groninger student Floris Tol van Dammen4u.nl. Sipma ontvangt ook aansprekende gasten die wat vertellen over dammen in relatie met het brein, sociale binding, maatschappelijke voordelen, topsport etc.

Wereldwijde primeur online blinddammen

Voor het eerst kun je online blinddammen live volgen. Anders dan de naam doet vermoeden is dat niet dammen met je ogen dicht. In de wedstrijd damt Lisa tegelijk tegen drie personen. Ze ziet de speelschijven niet en speelt alle zetten uit haar hoofd. Het doel is zoveel mogelijk partijen in winst om te zetten. Haar drie tegenstanders zien hun eigen schijven wel. Wat het moeilijk maakt is dat Lisa niet alleen de schijven goed moet verplaatsen, maar ook rekening dient te houden met trucjes, valletjes en de opbouw van het spel. Daarnaast is haar strategie van groot belang. Ze krijgt ruim twee uur de tijd maar de tijd blijft doorlopen, ook al gaat ze naar het toilet. Het vergt concentratie, spelinzicht, spelkennis en talent. Het brein wordt enorm uitgedaagd en draait overuren!

Krankzinnig

Online blinddammen is een unieke gebeurtenis. Volgens Hoogevener Zainal Palmans, coördinator van Fitter Brein, is dit een wereldwijde primeur ‘Dat we zaterdag live gaan en iedereen mee kan kijken zorgt ervoor dat we groot bereik hebben, ik ben blij dat iedereen kan meegenieten van dit dynamische spel. Veel dammers kunnen niet blinddammen en al helemaal niet in simultaanvorm. In Rusland is het zelfs verboden, ze denken je er krankzinnig van wordt. Lisa is jong en getalenteerd, ik kijk enorm uit naar zaterdag. Blinddammen heeft iets magisch’.

Haar tegenstanders zijn: jeugdspeelster Sophie Blenkers (12), voormalig juf van Lisa en amateur damouder, Delia Schouten (45) en Gerard Bruins (69), de jeugdleider van Lisa. Allen van de Hoogeveense damclub.

Ook (blind)dammer Lisa heeft er zin in. Ze hoopt een breed publiek te trekken voor het Fitter Brein Event. ‘Dit is de eerste keer dat ik voor een groot online publiek blind dam. Het wordt een lange zit van zo’n drie uur. De oefensessies verliepen met ups en downs. Mijn laatste simultaan was op maandagavond tegen drie sterke jeugdspelers. Toen had ik de hele dag school gehad en was ik al best moe. Maar ik vind het hartstikke leuk. Ik hou wel van een uitdaging’.

Aanmelden is gemakkelijk en gratis

Doe zaterdag 23 mei mee met het Fitter Brein Online Damevent.  Het duurt van 19:00 tot 22:00. De wedstrijden vinden plaats op het online damplatform lidraughts.org, Facebook, Instagram en YouTube. Voor alle informatie en je aanmelding ga je naar: www.fitterbrein.nl en bekijk ook www.hannn.eu en www.lidraughts.org.

Oproep

Fitter Brein komt ook graag in contact met nieuwe partners, denk aan bedrijven, (zorg)organisaties, overheidsorganen die met ons willen meedenken en/of samenwerken over een grote maatschappelijke Fitter Brein-beweging. Of wellicht particulieren die zelf vorm willen geven aan passende activiteiten. Voel je hier iets voor of heb je leuke ideeën? Of een keer Lisa uitnodigingen voor een damsimultaan of een demonstratie blinddammen? Neem dan contact op via Fitter Brein

Deel dit bericht!

Geef een antwoord