Algemeen

Trouwen bij de gemeente kan gewoon, maar nog veel onzekerheid over het trouwfeest in coronatijd

Hoogeveen – Trouwen of het registreren van een partnerschap is een recht. Daarom blijft het in coronatijd ook mogelijk bij gemeente Hoogeveen. Trouwen is in ieder geval tot 1 juni alleen mogelijk in de trouwzaal van het Raadhuis. De grootte van deze zaal is bepalend voor het aantal gasten dat  veilig kan worden ontvangen.

Bij een volledige ceremonie is namens de gemeente een trouwambtenaar en bode aanwezig. Het bruidspaar mag maximaal 18 gasten en een fotograaf- of videograaf meenemen (dit is geldig in trouwzaal van de gemeente Hoogeveen) . Onder gasten worden verstaan mensen van alle leeftijden. Bij deze ceremonies is er een voorgesprek met de trouwambtenaar, waarin de plechtigheid inhoudelijk wordt voorbereid. Deze gesprekken vinden voorlopig op het Raadhuis plaats en niet meer bij de bruidsparen thuis.

Bij een kosteloze ceremonie op de woensdagochtend zijn het bruidspaar, hun getuigen en een fotograaf of videograaf welkom in de trouwzaal. Tijdens deze plechtigheid worden alleen de formele onderdelen uitgevoerd. Er is geen voorgesprek met de trouwambtenaar.

Na 1 juni worden versoepelingen verwacht. Dit kan betekenen dat het weer mogelijk wordt om op een ander locatie dan het Raadhuis te trouwen. De gemeente adviseert bruidsparen er rekening mee te houden dat dit nog niet vaststaat, doordat maatregelen sneller of juist langzamer worden versoepeld dan gepland.

Trouwen in de trouwzaal van het Raadhuis blijft ook na de versoepelingen van de maatregelen met het hierboven genoemd aantal gasten mogelijk, omdat de 1,5 meter-regel dan ook blijft gelden.

Bij Kerkelijke bruiloften geldt dat er maximaal 30 mensen aanwezig mogen zijn. Ook hier moet 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden.

Bij vragen over trouwen bij de gemeente kunnen aanstaande bruidsparen telefonisch contact opnemen met burgerzaken: 140528.

Wettelijk sluiten van jullie huwelijk kan doorgaan, maar aan een feestje zitten (nog) veel beperkingen

Het wettelijk sluiten van jullie huwelijk kan dus gewoon doorgaan, ook in coronatijd.  Bij het wettelijk sluiten van jullie huwelijk geldt de uitzondering met maximaal 30 aanwezige personen  aanwezig te zijn en geldt momenteel enkel en alleen voor de huwelijksvoltrekking. Let op! dit kan per gemeente verschillen.  De grootte van deze zaal is bepalend voor het aantal gasten dat veilig kan worden ontvangen. In Hoogeveen zijn dit dus 18 gasten en een fotograaf/videograaf. Er is wel een kanttekening voor jullie trouwfeest in deze periode. Deze kan t/m 1 juni nog niet doorgaan. Simpelweg omdat de horeca nog niet los mag.

Vanaf 1 juni mogen horecagelegenheden maximaal 30 personen ontvangen dit is inclusief personeel, band/dj fotograaf/videograaf, trouwambtenaar enz. En kan het feest weer doorgaan met inachtneming van alle maatregelen.

Vanaf 1 juli zijn dat 100 personen inclusief personeel, band/dj fotograaf/videograaf, trouwambtenaar enz.  Er is veel mogelijk op trouw/feestlocaties, en men denkt graag met jullie mee, maar ook deze locaties moeten zich aan de maatregelen houden omdat men niet zit te wachten op forse boetes.  Maar overleg  met de trouwlocatie wat ten tijde van een bruiloft, uiteraard met inachtneming van de maatregelen, de mogelijkheden allemaal zijn.

Veel verschuivingen van trouwdata

Doordat er veel onzeker is op het gebied van maatregelen rondom het coronavirus  en deze na elke persconferentie weer veranderen, kiezen veel bruidsparen er voor om hun grote dag te verzetten. Dit is merkbaar bij alle toeleveranciers in de trouwbranche. Bij schonewillefotografie uit Noordscheschut, die gespecialiseerd is in trouwfotografie is dit ook merkbaar. Elke keer als een persconferentie is geweest met de nieuwe (versoepelde) maatregelen, staat  na afloop de telefoon roodgloeiend.  Dit zijn veelal geëmotioneerde bruidsparen die toch maar besluiten om hun trouwdatum door te schuiven naar volgend jaar. De reden is meestal de onzekerheid die er nu nog is over wat nu wel of niet kan op je trouwdag. ,Vooral de 1,5 maatregel op een feest zien de meeste bruidsparen niet zitten. Martin ziet op het moment dan ook dat van de 34 trouwreportages die tot nu toe gepland stonden, voordat het coronavirus uitbrak, al 90% doorgeschoven is naar volgend jaar. Deze verschuivingen betekenen dan ook dat trouwleveranciers die over het algemeen maar 1 bruidspaar kunnen helpen op een dag,  zoals trouwlocaties, dj/band, foto/videograaf hun orderagenda voor 2021 flink vol zien stromen. Maar daar in tegen 2020 bijna helemaal leeg zien lopen. Voor ‘nieuwe’ bruidsparen die besluiten te gaan trouwen in 2021 zal de keuze nu al flink minder zijn door het verschuiven van bruidsparen naar volgend jaar.  Foto: ©Schonewillefotografie

 

Geef een reactie