Emotioneel weerzien dankzij ontmoetingsramen

Nu persoonlijk contact tussen onze bewoners, cliënten en hun familie door het coronavirus tijdelijk niet mogelijk is, heeft Treant zogeheten ontmoetingsramen gerealiseerd op diverse locaties. Dankzij een spreek- en luisterverbinding via een ontmoetingsraam is ‘live’ contact weer mogelijk. ‘En dat is echt een hele uitkomst’, laat mevrouw Manusiwa uit Hoogeveen enthousiast weten.

‘Toen het ontmoetingsraam werd geïnstalleerd in Weidesteyn, was ik een van de eersten die het raam mocht uitproberen’, vertelt mevrouw Manusiwa. Haar man heeft de ziekte dementie en woont in Weidesteyn. Door het coronavirus heeft ze haar man al bijna twee maanden niet ‘in het echt’ gezien. ‘De eerste keer vond ik het best een beetje spannend. Ik was vooral erg benieuwd naar de reactie van mijn man. Ik hoopte dat hij er niet onrustig van werd. Na een brede glimlach op zijn gezicht, wist ik dat het goed zat’, blikt Manusiwa terug.

Vandaag bezoekt mevrouw Manusiwa haar man al voor de vijfde keer. ‘Echt een gesprek voeren met elkaar is door de ziekte van mijn man niet meer mogelijk. Als ik op bezoek kwam deden we vaak spelletjes of we gingen wandelen. Maar dat is nu allemaal niet mogelijk.’ Mevrouw Manusiwa bedacht al gauw wat ze nog wel samen met haar man kon doen: zingen! ‘Met Carmen, onze kleindochter, speelde ik via de telefoon liedjes af. En mijn man zingt vrolijk mee. Zijn favoriet is het liedje ‘rozen bloeien in de hoven’. Deze staat op repeat.’

 

Samen op bezoek

Haar man zwaait vaak al als hij zijn vrouw ziet aankomen. ‘Ik kom altijd met iemand samen op bezoek. De eerste keer was onze kleindochter mee en onze kinderen gaan ook vaak mee’, vertelt mevrouw Manusiwa. Een keer vroeg haar man waarom zijn bezoek niet binnenkwam: ‘Dat was een lastig moment. We legden uit dat dit niet kon door een ziekte. Hij moest lachen en zei: ‘maar ik ben toch niet ziek.’ Gelukkig bleef haar man deze vraag niet stellen. ‘Wij denken dat hij al een beetje gewend is aan deze manier van bezoek.’ Na elk bezoek gaat de familie opgewekt naar huis.

Pijn van missen verzachten

Collega Jeanette Berkenbosch, hoofd van locatie Olden Kinholt en Bilderdijk extramuraal in Hoogeveen, introduceerde het ontmoetingsraam bij Treant: ‘om de pijn van het missen een beetje te verzachten, deden wij een proef met het ontmoetingsraam. En dat was een groot succes. Bewoners, cliënten en familieleden konden er geen genoeg van krijgen: ‘ook al zat er glas tussen, we vonden het geweldig om elkaar weer te kunnen zien en spreken’, vertelt een familielid. Met het ontmoetingsraam hoopt Treant een bescheiden bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van haar bewoners en cliënten in deze moeilijke tijden. Het ontmoetingsraam is een aanvulling op beeldbellen via een tablet.

Contact op afspraak

Het contact via het ontmoetingsraam verloopt op afspraak. Neem contact op met een van onze locaties voor meer informatie. Treant Zorggroep heeft ontmoetingsramen op locaties Holdert, De Horst Holtingerhof en Oostermarke in Emmen, De Schutse in Coevorden, Olden Kinholt, Bilderdijk en Weidesteyn in Hoogeveen, Het Ellertsveld in Schoonoord, De Paasbergen in Odoorn en Tonckenshuys in Zuidwolde. Neem met de locatie contact op voor meer informatie over het ontmoetingsraam.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord