112/Misdaad

Oplichters blijven doorgaan via whats app, mail en sms

Hoogeveen  –Oplichters blijven doorgaan met slachtoffers maken via  whats app, E-mail of sms . Nog steeds trappen mensen in de geraffineerde oplichtingspraktijken. Over het algemeen worden hierbij mails verstuurd met een verzoek tot inleveren van bankpassen tot berichten uit naam van onder ander de belastingdienst. 

WhatsAppfraude (vriend-in-noodfraude)

Bij vriend-in-noodfraude krijgt u via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die u op slinkse wijze geld wil aftroggelen. Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.

Hoe werkt WhatsAppfraude?

Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

Hoe doe ik aangifte van WhatsAppfraude?

Als u van mening bent dat u slachtoffer bent geworden van WhatsAppfaude, is het advies om via deze pagina aangifte te doen. Het neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Als u aangifte wilt doen via internet moet u wel beschikken over DigiD.

Let op: Wanneer iemand uw identiteit gebruikte of als uw Whatsapp account is misbruikt om hiermee anderen op te lichten, dan kunt u hiervan géén online aangifte doen. Neem hiervoor contact op met de politie via 0900 – 8844. Meer informatie over identiteitsfraude.

 

Slachtoffers van WhatsAppfraude kunnen voortaan via internet aangifte doen op politie.nl. Het gaat hierbij om een fraudevorm waarbij iemand zich voordoet als een vriend, familielid of bekende, en vervolgens vraagt om geld. Vaak gebeurt dit via WhatsApp maar het kan dus ook via mail, SMS, Snapchat, Telegram. Ook van een poging van WhatsAppfraude kan nu online aangifte worden gedaan.

 

Vriend-in-nood fraude

WhatsAppfraude (ook wel vriend-in-noodfraude) gebeurt op verschillende manieren. Het gebeurt het vaakst via WhatsApp, maar komt ook voor via andere sociale media en e-mail. Vandaar ook dat de nieuwe term vriend-in-noodfraude steeds vaker gebruikt zal worden. Het gaat immers vooral om de hulpvraag die in deze vorm van oplichting centraal staat: een vriend, familielid of bekende verkeert in financiële nood en vraagt om geld.

 

Hoe werkt het

Een slachtoffer wordt benaderd door iemand met dezelfde naam als een bekende, familielid of vriend van het slachtoffer. Deze persoon zegt dat hij of zij een nieuw telefoonnummer heeft. Of soms komt het bericht zelfs van het nummer van de bekende zelf, die later gehackt blijkt te zijn. Het slachtoffer wordt direct gevraagd om 1 of meer rekeningen te betalen omdat de bekende zelf even niet bij zijn/haar bankrekening kan.

Meestal wordt pas later duidelijk dat het om oplichting gaat. Slachtoffers hebben dan vaak al ‘meerdere rekeningen’ betaald.

Vanaf 30 april 2020 kan er online aangifte worden gedaan van WhatsAppfraude via politie.nl. Ook van een poging fraude via WhatsApp kan online aangifte worden gedaan via politie.nl.  Het is daarom niet meer nodig om naar het politiebureau te gaan voor het doen van aangifte wanneer u slachtoffer bent van deze vorm van oplichting. Zie ook onze themapagina over WhatsAppfraude.

Geef een reactie

Aankomende evenementen