Drenthe gunstige provincie voor elektrische autobezitter

Hoogeveen  – Drenthe is, vergeleken met andere provincies, gunstig voor automobilisten die elektrisch rijden. Drenten die met hun auto aangewezen zijn op publieke laadpalen, hebben bovengemiddeld veel gemeentelijke aanvraagopties, hoeven niet lang te wachten op de plaatsing van laadpalen en kunnen bovendien rekenen op een laadpaal dichtbij huis. Dit en meer blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Vattenfall, dat onderzoek deed naar elektrisch rijden in Nederland.

 

Begin 2019 was er voor elke 2,2 elektrische auto’s een publiek laadpunt. Begin dit jaar was dit aantal toegenomen tot 3,9 elektrische auto’s per publiek laadpunt. Dit is mede het geval door de enorme groei in het aantal elektrische auto’s in 2019.

 

Aanvraagopties in Drenthe

Om elektrisch rijden in Drenthe te stimuleren, bieden 11 van de 12 gemeenten (92 procent) hun inwoners de mogelijkheid om via de gemeentelijke website een openbare laadpaal aan te vragen. Landelijk is dit percentage fors lager (79 procent). Openbare laadpalen zijn bedoeld voor mensen die hun elektrische auto niet op hun privé terrein kunnen opladen, bijvoorbeeld wanneer zij geen garage of eigen oprit hebben.

 

Relatief korte tijd tussen aanvragen en realisatie

Drentse automobilisten die een openbare laadpaal aanvragen, moeten rekening houden met gemiddeld ‘slechts’ 15,6 weken doorlooptijd. Landelijk is de periode tussen aanvraag en realisatie bijna 3 weken langer (18,4 weken). De doorlooptijd kan in andere regio’s in Nederland oplopen tot wel 9 maanden (Bergen N.H., Uitgeest, Castricum, Heiloo en Gooise Meren). De kortste doorlooptijd is 12 weken en is onder andere van kracht in de gemeenten Den Helder, Wageningen en Loon op Zand.

 

Maximale loopafstand tot een laadpaal

Drentse gemeenten streven ernaar dat men op een redelijke afstand van een laadpaal kan wonen en werken. De gemiddelde “maximale loopafstand” naar een laadpaal in Drenthe is 245 meter. Dit is 6 procent minder dan landelijk gemiddeld, waar sprake is van een afstand van 262 meter. Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord