Grote slang bleek geen (giftige) adder

Hoogeveen: Plantsoenarbeiders troffen donderdagmiddag een forse slang aan van ± 1.50 meter bij de bosjes aan de Curiestraat. Getracht werd de slang te vangen met een grijper maar het dier wist te ontkomen.

Omdat het mogelijk om een (giftige) adder ging, de enige gifslang die in de Nederlandse natuur voorkomt, werd de politie ingeschakeld. Deze dacht ook in eerste instantie dat er sprake was van een adder maar inmiddels heeft een slangenexpert de foto’s bekeken, hij kwam tot het oordeel dat het een ringslang betreft. De ringslang is ongevaarlijk en een beschermd dier.

De ringslang (Natrix natrix) is een slang uit de familie waterslangen (Natricidae). De ringslang heeft een groot verspreidingsgebied in Europa en is een van de algemeenste soorten waterslangen. De ringslang komt ook voor in België en Nederland, net als de gladde slang en de adder. De ringslang is hier in veel streken het enige reptiel, de slang is ongevaarlijk en niet giftig voor de mens. Het is een schuwe en rustige soort die zelfs bij directe bedreiging maar zelden bijt.

De ringslang kan een lengte bereiken van meer dan een meter en is betrekkelijk eenvoudig te onderscheiden aan de kleuren en de kenmerken van de ogen. Op het menu staan voornamelijk kikkers die langs de oevers van verschillende wateren buitgemaakt worden. Belangrijke vijanden zijn roofvogels en rovende zoogdieren. Bron: Wikipedia)

Deel dit bericht!

Geef een antwoord