foto: Pixabay
Column

Buiten bescherming der wet

Interessant artikel “iedereen is vogelvrij, er is geen wet”. Het houdt meer mensen bezig getuige ook de opnies in de Hoogeveensche Courant d.d. 17 maart 2020. De frustratie van Wendy Kraan uit Hoogeveen is begrijpelijk. Jammer dat haar hond gewond is geraakt door asociaal rijgedrag. Ook wel spijtig dat de betreffende jongeman niet wat zorg richting de hond heeft geuit.

Reeds in de kleurrijke jaren 70 wandelde ik met mijn hond, een zogenaamde vuilnisbakkenras, die oogde als een kleine herdershond op de kanaaldijk ter hoogte van de Eikenlaan. De kanaaldijk was toen een brede soms modderige grasdijk  met genoeg ruimte om de hond uit te laten, zonder fietsers. Af en toe gaf het wandelen met de hond gelegenheid wat sociale contacten aan te knopen. Voor zover ik me kan herinneren was er toen geen veel gezeur over hondenstront en stondzakjes.

Maar de tijden zijn veranderd. Hoogeveen is drukker geworden. Waar voorheen een brede zandweg liep, loopt nu de geasfalteerde Schutlandenweg met veel autoverkeer. Meer mensen en meer honden. En in deze jachtige overspannen tijden lijken veel mensen een korter lontje te hebben gekregen. Op de kanaaldijk -nu van een smalle schelpenpad voorzien- aan de Zuiderweg loop ik soms. Vooral in de ochtend, als het aangenaam rustig is. Soms is het drukker en dan is het oppassen. Zeker als er fiets- en brommer verkeer is en er honden loslopen. Het brommerverkeer blijkt ook uit de foto in de Hoogeveensche Courant d.d. 17 maart 2020.

Overigens, ook hondenbezitters gedragen zich niet altijd fatsoenlijk: zo schrok eens een trimmer van een blaffende hond die de trimmer opjoeg die vervolgens de mededeling kreeg dat de trimmer hier beter dan niet kan trimmen. Wat precies de verkeersregels zijn weet ik overigens niet. Het lijkt me verstandig de kanaaldijk niet langer als fietspad en dergelijke te gebruiken en te reserveren zonder fietspad, schelpenpad of geasfalteerde weg en als uitlaatstrook voor hondenliefhebbers en wandelaars.

Dan maar soms in de modder lopen zodat men zich nog vrij kan voelen in betonstad. Er zijn overigens verder genoeg fietspaden in Hoogeveen waarvan fietsers gebruik kunnen maken. Misschien zou een deel van de kanaaldijk een parkaanleg kunnen krijgen alleen voor wandelaars en misschien met honden die aangelijnd zijn. En een deel voor loslatende (grote) honden. Het is voor een hond immers wel belangrijk dat die op zijn tijd flinke einden los kan lopen. Het zou dan wel prettig zijn als hondenbezitters hun hond onder controle hebben en poep opruimen. Een onduidelijk situatie door de overheid onder de mom laat de wind maar waaien, geeft sores. Want het zijn uiteindelijk de mensen die opgevoed moeten worden niet de honden. Ook is het spijtig dat er in de buurten onvoldoende toezicht is van politie, dat er te weinig blauw op straat is en dat buurtwachten moeten optreden, terwijl toezicht bovenal een overheidstaak is. De ruimte die dan vrijkomt zullen dan door sommige mensen misbruikt worden.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: