RIVM: Sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens bijna verdubbeld

Den Haag: De sterfte valt de afgelopen weken hoger uit dan gemiddeld voor deze periode. Dit geldt met name voor de sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra.

± 3% Nederlanders hebben antistoffen tegen het virus

Hier was in week 14 (30 maart tot en met 5 april) de sterfte bijna twee keer hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020, terwijl de sterfte van mensen in particuliere huishoudens 1,5 keer hoger was. Dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week. Nieuwsbericht van het CBS

RIVM: Het aantal positief geteste personen is toegenomen met 1.061, er vonden 182 opnames plaats in een ziekenhuis en er werden 181 overleden personen gemeld. De totaalcijfers staan op 29.214 besmettingen, 9.309 opnames in het ziekenhuis en 3.315 overleden personen. Deze gegevens betreft alleen op het virus geteste personen.

OMT: Voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) Jaap van Dissel heeft bij het informeren van de Tweede Kamer gezegd dat uit onderzoek van de bloedbank blijkt dat mogelijk 3% (± 500.000) van de inwoners van Nederland in meer of mindere mate is besmet met coronavirus en daardoor antistoffen heeft. Het betreft een onderzoek bij bloeddonors.

Het virus gaat relatief makkelijk over van mens tot mens toch blijft van Dissel van mening dat mondkapjes weinig zin hebben indien men niet in de zorgsector werkzaam is. Het zou alleen zin hebben indien de 1.5 meter afstand niet kan worden gehouden en het leidt tot een gevoel van schijnveiligheid. De 1,5 meter afstand, thuisblijven bij klachten en handen wassen blijft het belangrijkste.

Testen: Het Outbreak Management Team (OMT) is van mening dat er meer kan worden getest dan de huidige 5.000 testen per dag. Experts zijn van mening dat dit aantal kan worden opgevoerd. Er is voldoende materiaal (onderweg) om dit op te voeren naar 14.000.

CBS: Werkloosheid: In maart is het aantal werklozen met 17.000 toegenomen, meldt het CBS. De WW-uitkeringen stegen met 38.000 (42% ). Eind maart werden 250.000 lopende WW-uitkeringen geregistreerd.

Bronnen: RIVM Data coronavirus in Nederland en Ontwikkeling COVID-19 in grafieken

 

Deel dit bericht!

Geef een reactie