Burgemeester Loohuis: Volhouden en in beweging blijven!

Beste inwoners van de gemeente Hoogeveen,

Het paasweekend is achter de rug. Ik hoop dat u ervan heeft kunnen genieten, ondanks de beperkingen. We hebben het in Hoogeveen en de rest van de wereld anders dan anders gevierd dit jaar. Dank dat u en dat jij rekening houdt met de maatregelen! Zo veel mogelijk thuisblijven, afstand houden, vaak handen wassen. Zo krijgen we samen corona onder controle!
Ik merk dat heel veel inwoners hier hard aan meewerken. En dat ook verwachten van de ander. Mensen maken zich zorgen over afstand houden op straat of in de winkel, dat niet iedereen zich hieraan houdt. Of over de omstandigheden op het werk, zijn die veilig genoeg? Hierover komen ook meldingen binnen bij de gemeente en andere organisaties. U moet weten dat we zorgvuldig met uw melding omgaan. Als het nodig en mogelijk is, ondernemen we actie. De politie en de gemeentehandhavers waarschuwen eerst, maar hebben ook al diverse boetes uitgedeeld. Dat was voor groepsvorming, door jongeren maar ook door volwassenen.

Blijf elkaar ook aanspreken op veilig gedrag. En blijf daarbij kalm en tolerant, want het valt voor niemand mee. Zo is het in de ene cultuur iets gemakkelijker om afstand te houden dan in een andere cultuur. Mensen uit zuidelijker landen trekken bijvoorbeeld altijd in groepjes op. Ook zij passen zich aan. Op het AZC worden ze daarbij geholpen via instructies in de eigen taal.

Houd ook een beetje rekening met elkaar. Heel veel mensen zijn nu dag in dag uit thuis. Waar de één overdag online vergadert, doet de ander zijn best de kinderen thuis les te geven en te entertainen en weer iemand anders pakt achterstallige klussen op en boort en timmert de mooiste dingen. Hoe langer deze crisis duurt en hoe langer de maatregelen van kracht zijn, des te moeilijker wordt het om ons aan die maatregelen te houden. Zeker ook voor mensen die niet over veel leefruimte beschikken. Dat begrijp ik heel goed. En dus kunnen er irritaties binnen gezinnen ontstaan of ook naar buren toe. En dan is het belangrijk te erkennen dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Maar ook dat we er alleen gezamenlijk door heen kunnen komen op een zo veilige manier. We hebben elkaar daarbij hard nodig. Hou dus een beetje rekening met elkaar. En zeg – op een rustige manier – waar je last van hebt.

Intussen zien we dat veel mensen beter gaan letten op de gezondheid. Op de bank hangen is niet goed, in beweging komen wel! Buiten sporten kan, doe dat alleen, niet in groepjes. Bewegen kan ook in huis of tuin of zelfs vanuit de stoel! Kijk maar eens op coronactief.nl. En eet gezond en niet te veel. Dat zeggen alle deskundigen. Zo kun je zelf iets doen om beter bestand te zijn tegen ziektes, zoals corona.

Beste mensen: houd moed, volhouden, samen komen we erdoorheen!

Karel Loohuis, burgemeester

Deel dit bericht!

Geef een reactie