112/Misdaad

Mannen aangehouden na achtervolging

Zuidwolde / Staphorst – Dankzij alerte getuigen konden agenten woensdagavond op de A28 nabij Staphorst twee inwoners van Zoetermeer van 25 en 26 jaar en een 33–jarige inwoner van Den Haag aangehouden. Het trio was eerder die avond met een vrachtwagen gezien in een natuurgebied aan De Wildenberg nabij Zuidwolde. Ze probeerden daar vaten, vermoedelijk gevuld met drugsafval, te dumpen.
112 bellen bij verdachte situaties
De getuigen waren in het natuurgebied aan het wandelen toen ze een kleine vrachtwagen zagen rijden. Het voertuig stopte en de drie inzittenden stapten uit. Meerdere vaten werden door het trio uit de vrachtwagen gehaald en achtergelaten in het natuurgebied. De getuigen had direct door dat dit niet klopte en waarschuwden dan ook gelijk via 112 de politie.

Aanhouding verdachten
De Meldkamers in Oost- en Noord-Nederland stuurden meerdere agenten naar Zuidwolde en omgeving. Een motoragent zag de vrachtwagen nabij Nieuwleusen de A28 oprijden. Bij het tankstation kreeg de bestuurder een stopteken. De vrachtwagen stopte plotseling en de bestuurder zette het op een rennen. Hij stak de drukke A28 over en verdween in de weilanden. In de vrachtwagen bleken nog twee mannen te zitten. Het duo uit Zoetermeer werd aangehouden. Na een zoekactie, waarbij ook een politiehond werd ingezet, kon ook de 33-jarige man uit Den Haag worden aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.

Verder onderzoek door team Milieu
Rechercheurs van het team Milieu van de politie Noord-Nederland doen nader onderzoek. Zo worden vandaag de drie verdachten gehoord. Ook zullen de aangetroffen vaten nader onderzocht worden. Tenslotte gaat het team onderzoeken of er een link is met de dumpingen van drugsafval in De Wijk
Schadelijk voor mens, dier en natuur
Dumpingen van drugsafval zijn gevaarlijk omdat de stoffen zeer brandbaar, sterk bijtend of giftig kunnen zijn. Ook kunnen de chemicaliën in het grondwater terechtkomen wat leidt tot waterverontreiniging, met alle schadelijke gevolgen vandien. Lees hier wat u moet doen als u drugsafval vindt.
Stijging dumpingen
In Noord-Nederland komen dit soort dumpingen niet vaak voor. Op 6 maart van dit jaar werd drugsafval gevonden aan de Tienmaatsweg tussen Grolloo en Schoonloo en op 2 juni werd aan de Heerenweg in De Wijk drugsafval gedumpt. Vorig jaar werd in Noord-Nederland één keer een grote hoeveelheid drugsafval gevonden in Norg. Deze vondst leidde meteen tot het oprollen van een drugslab in Haulerwijk. Hierbij zijn drie verdachten zijn aangehouden. In totaal zijn er vorig jaar zes drugslabs opgerold in Noord-Nederland. Dit jaar zijn tot nu vier drugslabs en één opslaglocatie voor synthetische drugs ontdekt.

Gevaarlijke situatie
Dit soort drugslaboratoria en opslagplaatsen zijn groot risico in woonwijken en op bedrijfsterreinen. Niet alleen het productieproces maar ook de opslag van chemische stoffen is gevaarlijk. Heeft u tips over de aanwezigheid van dit soort criminele activiteiten? Geef dit dan door aan de politie via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden. Uiteraard kunt u uw informatie ook telefonisch doorgeven via 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M.

Geef een reactie

Aankomende evenementen