Waarom hangt de Nederlandse vlag uit?

Hoogeveen – In en rondom de gemeente Hoogeveen hangt op veel plaatsen de Nederlands driekleur te wapperen. Ook – of juist in deze tijd waar de hele wereld op zijn kop lijkt te staan is het belangrijk om stil te blijven staan bij het grote offer dat ooit is gegeven voor de bevrijding. 

Op 10 en 11 april herdenken we namelijk de bevrijding van de gemeente Hoogeveen, nu 75 jaar geleden. Burgemeester Karel Loohuis: “Dit zou groots gevierd worden, maar door corona gaat dit niet door. In gedachten kunnen we wél stilstaan bij deze bevrijding; uit dankbaarheid voor degenen die ervoor hebben gezorgd dat we nu al 75 jaar in vrijheid leven. En we kunnen vlaggen om te vieren dat we in vrijheid leven. Iets dat we nu meer waarderen dan ooit, vanwege de Corona-maatregelen. Voel je vrij en hang op 10 en 11 april de vlag uit. Zo sieren de straten in de gemeente Hoogeveen toch rood-wit-blauw”.

De bevrijding van gemeente Hoogeveen 

Vanuit Coevorden trokken de Belgen met verkenningsgroepen het niemandsland binnen ten zuiden van de Verlengde Hoogeveensche Vaart tussen Coevorden en Hoogeveen. Ze lieten er geen gras over groeien. Al op 7 april patrouilleerde en verkende een Belgische groep de Verlengde Hoogeveensche Vaart en kwam via de Coevordenseweg Hoogeveen binnenrijden, maakte een paar krijgsgevangenen en keerde weer ‘huiswaarts’ richting Coevorden.
Dergelijke patrouilles werden vanzelfsprekend opgemerkt en verhoogden de spanning onder de bevolking. Was men wel of niet bevrijd? Er werd afgewacht en men wist niet wat er stond te gebeuren. Totdat op 8 april in de middag twee patrouilles Elim binnenreden. De ene uit de richting De Krim, de andere uit die van Slagharen. Toen leek het tij definitief te keren. Maar zo snel als ze gekomen waren, zo snel waren ze weer vertrokken. Blijdschap van de inwoners sloeg opnieuw om in onzekerheid. Vlaggen werden weer opgeborgen. En inderdaad verschenen er na enige tijd weer gemotoriseerde Duitsers. Op 10 april kwamen de Belgen terug, maar nu om het gebied voorgoed van Duitsers en duitsgezinden te ontdoen, hierbij stevig geholpen door leden van de plaatselijke BS (Binnenlandse strijdkrachten). De dag daarna waren ook Noordscheschut en Nieuweroord bevrijd. Horden Duitse soldaten vluchtten die dag in paniek weg of gaven zich zonder enige tegenstand over. En het waren ook Belgen die verreweg het grootste deel van Hoogeveen op 10 april bevrijdden. (Bron laatste paragraafPlaatselijk Belang Nieuwlande)
Deel dit bericht!

Een gedachte over “Waarom hangt de Nederlandse vlag uit?

  • 11 april 2020 om 08:42
    Permalink

    Dat mag dan jouw mening zijn, ik doe niet mee aan die herdenking! Ik vind het raar dat iemand zo’n 2000 jaar geleden zou zijn gestorven voor iets wat ik nu doe (en wat dan in zijn ogen een zonde zou zijn).

Geef een antwoord