Hoe de Spiegelkraan tot stand gekomen is

Hoogeveen – De Spiegelkraan is een initiatief van de gemeente Hoogeveen en Lodewijk Baljon in opdracht van Rots Maatwerk. Dit na een wedstrijd om een kunstwerk voor het nieuwe centrum te ontwerpen.  

De Prijsvraag 

De gemeente heeft in 2018 een prijsvraag georganiseerd om te komen tot een bijzonder waterkunstwerk op het Kerkplein ter hoogte van Marron. Dit was in het kader van het opwaarderen van dit plein dat een onderdeel is van het hele project centrum. Begin 2019 is na beoordeling van de jury dit als winnend onderwerp uit de bus gekomen. Het ontwerp is van Architect Lodewijk Baljon in opdracht van aannemer Rots Maatwerk uit Brummen. Rots Maatwerk is gespecialiseerd in het aanleggen en veranderen van grote pleinen in waterspektakels  en andere kunstzinnigheden. Dit kunstwerk is een combinatie van een waterkunstwerk en een spiegelkraan met zitbanken er onder.

De spiegelkraan

De spiegelkraan is afgeleid van een Walkraan, deze kraan werd gebruikt bij Houthandel Robaard en de Jonge aan de Alteveerstraat. Deze houthandel was gevestigd ter hoogte van de huidige woonwijk Houthaven. Met deze kraan werden boomstammen vanaf een schip aan de wal gebracht om daar te worden verzaagd in de zagerij van de houthandel. De spiegelkraan is een knipoog naar het rijke scheepvaart- en scheepsbouwverleden van Hoogeveen. Hoogeveen was in de 19e eeuw één van de grootste binnenhavens van Nederland hierdoor waren er dus ook veel scheepswerven in Hoogeveen. Zowel de spiegelkraan als de zitbanken zijn qua verschijningsvorm een vrije verwijzing naar die tijd.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Foto: Drentse Praam

De walkraan is een inspiratiebron van de ontwerper van de spiegelkraan. Deze is vervolgens door een vrije vertaling en een kunstig ontwerp tot deze kraan gekomen.

Financiering van het project.

De opwaardering van het Kerkplein is één van de onderdelen van het project herinrichting Hoofdstraat. De provincie Drenthe heeft een groot belangrijk gedeelte van het Kerkplein gefinancierd. Elk jaar word er geld door het rijk/ provincie betaald aan gemeenten voor kunstzinnige ontwerpen en inrichtingen. Het geld mag enkel en alleen voor dit doel gebruikt worden, en niet voor andere doelstellingen.

Deel dit bericht!

5 gedachten over “Hoe de Spiegelkraan tot stand gekomen is

    • 10. april 2020 om 10:19
      Permalink

      Was ook het eerste wat ik dacht. Verder begrijp ik er niet zoveel van, kan de link naar de walkraan er niet in zien…

    • 10. april 2020 om 17:53
      Permalink

      Het idee is wel goed. Maar of de “banken” werkelijk ook voor ouderen bedoeld zijn en hier gebruik van mogen maken is de vraag. Anders inderdaad onbegrijpelijk en een miskleun.

  • 10. april 2020 om 08:13
    Permalink

    Een hangplek voor jongeren, meer is het niet. Vernieling hangt in de lucht. Wie ruimt de rotzooi straks op?

Geef een reactie