Gezondheid

Outbreak Management Team: We zijn op de goede weg

Den Haag: Het Outbreak Management Team (OMT) meldt in het debat van de Tweede Kamer dat de opgeschaalde capaciteit van IC-bedden (1800 voor Corona patiënten) genoeg ruimte biedt om de verwachte piek van eind april op te kunnen vangen. Conclusie: We zijn op de goede weg, nu is het zaak om vol te houden! ’Social distancing’ zal ons leven voor een lange tijd bepalen!

Experts verwachten dat pandemie nog 6-12 maanden zal aanhouden

Experts van het OMT verwachten ook een stabilisatie van het aantal opnames in de ziekenhuizen. De bezettingen op de IC afdelingen in het land zal eerst nog wel toenemen vanwege de langzame herstel van IC-patiënten.

Er wordt met klem voor gewaarschuwd om de genomen beperkende maatregelen niet te vroeg en te ruim op te heffen of in te perken want de kans is groot van een nieuwe golf van besmettingen. Men dient rekening te houden met, afhankelijk van de ontwikkelingen van de pandemie en een mogelijke ontwikkeling van een vaccin, een lange periode (6-12 maanden) met maatregelen die het openbare leven zullen beïnvloeden.

Afhankelijk van de materialen zal het aantal testen op korte termijn moeten worden uitgebreid naar ± 50.000 per dag! Deze sneltest wordt momenteel gekeurd.

Indien de ’Social distancing’ zou worden versoepelt moet men rekening houden met een nieuwe piek in de zomer waarbij men wel eens aan 10.000 IC-bedden niet eens genoeg zou hebben maar dat getal is onzeker en moeilijk te berekenen, aldus Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care. Indien de huidige maatregelen van kracht blijven kan voor 1 juni de bezetting van IC-bedden weer op normale capaciteit komen en zal het IC-personeel een beetje op adem kunnen komen. Eerst zal er echter nog een toename zijn te zien. Dat meldt RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Grote zorgen zijn er om de zorg- en verpleeghuislocaties. In bijna 40% van deze 2500 locaties in Nederland is besmetting van het coronavirus vastgesteld. De maatregel van ‘geen bezoek’ was dan ook noodzakelijk en moet worden gehandhaafd.

Van Dissel waarschuwde er ook voor dat bij een besmetting met milde klachten er geen immuniteit ontstaat. Er worden dan te weinig antistoffen opgebouwd.

Bron: RIVM

Zie ook: Data coronavirus in Nederland en Ontwikkeling COVID-19 in grafieken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen