Berenjacht, samen het “eenzaamheidsvirus” verslaan

Eerder hadden wij vanuit Regionieuws Hoogeveen al een persbericht over de Berenjacht die door twee Facebookgroepen is georganiseerd. Eén van onze bestuursleden besloot er eens flink in te verdiepen en er aan mee te doen. Buiten het feit dat mensen lukraak speelgoed op de vensterbanken en rondom het huis lijken te zetten, zit er namelijk nog een veel diepere gedachte achter. Judith legt in dit bericht even uit waarom ze dit nou zo graag wilde doen.

Wie ik ben

Ik ben dus Judith, 28 jaar en penningmeester & webbeheerder bij Regionieuws Hoogeveen. Hiervoor was ik al actief als schrijvend journalist bij voormalig Regiohoogeveen.nl en sinds de doorstart op 25 april 2018 dus ook als persfotograaf, penningmeester én webbeheerder. Bezig bijtje, mag ik dus wel zeggen. Hiernaast heb ik nog een eigen bedrijf, ook vrijwel volledig digitaal en dus heb ik in deze tijd weinig te klagen, zelfs ondanks dat Regionieuws volledig onbetaald vrijwillgerswerk is.

Dat is voor mij ook de reden dat ik juist in deze tijd zoveel mogelijk met Regionieuws bezig ben als ik kan, om tóch een steentje bij te kunnen en mogen dragen. Toen het Coronavirus voor het eerst in Nederland kwam en vervolgens óók in Hoogeveen werd geconstateerd, heb ik vrijwel direct een hulpgroep aangemaakt waar mensen hulp konden vragen en konden bieden.

En vrijwel tegelijkertijd heb ik voorgesteld aan mijn collegae van Regionieuws om alle zakelijke advertenties tot aan het eind van de Coronacrisis kosteloos te houden, zodat we lokale ondernemers kunnen ondersteunen in deze moeilijke tijd. Maar tóch… Het kriebelde nog wat om meer te doen.

Berenjacht Hoogeveen, de groepen

Ik werd door mijn buurvrouw in een groep op Facebook getagd, of we daar met Regionieuws iets mee konden. Ik heb me aangemeld op de groep en even een paar berichten doorgelezen en in was geïntrigeerd. Ik heb gevraagd of iemand van het beheer mij een berichtje kon sturen. “Beide groepen werken zo veel mogelijk samen om er écht een mooie grote map van te maken, waar alle beren op te zien zijn.” Zo werd het mij verteld door één van de beheerders. Maar waar is het nou eigenlijk allemaal goed voor?

De berenjacht is een initiatief dat is ontstaan in Australië en vanuit daar over verschillende landen richting Nederland gekomen. En dus ook in Hoogeveen. Het is bedoeld om kinderen bezig te houden en veilig naar buiten te laten gaan, zonder dat ze daarbij persé in grote groepen bij elkaar hoeven te komen. De kinderen kunnen tekeningen gebruiken, waarbij er één vakje ingekleurd mag worden waneer ze een beer hebben gevonden. Als ze genoeg beren hebben gevonden, is de tekening af. Er zijn ook andere verschillende spelletjes verzonnen als variatie hierop en zelfs een variatie speciaal voor zieke kinderen die thuis moeten blijven. Voor hun geldt dat ze één vakje mogen inkleuren op hun tekening voor elk kindje dat hun beer heeft ontdekt.

Maar er is nóg een reden waarom de Berenjacht zo populair is. Het werkt namelijk óók om eenzaamheid te bestrijden! Veel ouderen die in deze tijd noodgedwongen thuis blijven en niemand meer over de vloer krijgen, kunnen zich eenzaam voelen. Door een beer of een andere knuffel voor het raam te zetten, krijgen ze toch regelmatig kinderen voor het raam en zien ze toch even een ander gezicht te zien en zijn ze niet meer helemaal alleen. Maar natuurlijk mag iedereen een knuffel voor het raam zetten en is iedereen welkom om mee te doen! Want, alleen samen kunnen we de eenzaamheid bestrijden.

De hort op

En met al deze informatie leek het mij zó leuk om zelf ook mee te doen met de Berenjacht. Ik ben enorm actief en juist in deze tijd kun je daarmee veel mensen een plezier doen. Dus, waarom niet?! Ik plaatste een oproep op de beide Facebookgroepen en vroeg bij wie ik een foto mocht maken van hun beer. Want om nou zomaar op pad te gaan en bij jan en alleman naar binnen te fotograferen is ook weer zo iets, hé? Daar kwamen zo’n 250 adressen uit en dat vond ik voor nu eerst wel even genoeg.

Afgelopen maandag en dinsdag ben ik vooral bezig geweest met alle adressen overnemen en een verdeling maken waar ik op welke dag heen ga. Ik besloot de eerste dag maar gewoon lekker vanuit huis te gaan lopen en te kijken hoe ver ik kwam door Zuid, Centrum en Noord heen. Dat leek me voor één dag wel even genoeg! En dus ben ik vanmiddag om iets voor 2 gaan lopen.

Al gauw kwam ik er achter dat men niet alleen beren in de vensterbank zette, maar er kwamen ook tal van andere knuffels voorbij. Een pinguïn, een paar katten, een egel, een wolf en nog een aantal andere dieren. Maar ook qua beren is er voldoende variatie. Kerstberen, ambulanceberen, Ijsberen, Pandaberen, Bruine beren en zelfs… een heus beren-bruidspaar!

En ook de mensen achter de beren waren érg blij dat er even iemand voorbij kwam. Ik had nooit gedacht dat een simpele zwaai naar binnen en een glimlach, mensen zó blij kan maken! Ik ben zelf een behoorlijke introvert, dus die dingen klinken voor mij niet persé heel tof. Om de haverklap iemand die naar binnen komt loeren, klinkt voor mij niet heel welkom, haha. Maar het is ontzettend leuk om te zien hoe ouderen die voor het raam zitten met een kop koffie helemaal opleven als er even iemand langs komt, zelfs al is het maar even voor een snelle foto en weer weg. En de kinderen die zo trots zijn op hun knuffels en beginnen te stralen als hun knuffel “goed genoeg” is om op de foto te zetten. Natuurlijk heb ik ze allemaal op foto gezet, maar voor de kinderen is het toch vaak wel even spannend of ik hun knuffel wel écht op de foto zet. En sommige mensen willen toch ook graag zélf er even bij op de foto. Ook dat mag natuurlijk!

Een aantal ontzettend leuke reacties, op iets dat toch eigenlijk best simpel opgezet is. Een échte win-win situatie voor degenen die thuis zijn en voor degenen die buiten lopen. Ik heb er in elk geval ontzettend van genoten en morgen ga ik lekker weer een dagje op pad, maar dan door omgeving Wolfsbos en Krakeel.

Meer foto’s zien?

Wilt u alle foto’s bekijken die ik heb gemaakt? Kijk dan even in het album van GD Fotografie! Morgen volgt een nieuw bericht met nieuwe foto’s, met natuurlijk een nieuw verslag over de Berenjacht in Hoogeveen.

Deel dit bericht!

Geef een reactie