Gezondheid

Primeur: WZA maakt zelf mondkapjes

De mondkapjes zijn schaars. Wat doe je dan als je op de Centrale Sterilisatie Afdeling werkt van het WZA? Je denkt na over een oplossing. Nicholas Dobbinga is medewerker steriele hulpmiddelen en kreeg een goed idee. Hij ging een paar avonden thuis knutselen en nu kan de afdeling zelf mondkapjes maken.

“We maken normaal gesproken instrumentensets voor de OK”, vertelt Nicholas. “Die verpakken we in vellen polypropyleen en dat steriliseren we. Dat blijft een half jaar steriel.” Marjan Wessels, leidinggevende CSA, wist: “Dat papier is ook een barrière tegen micro-organismen. Daar zouden we  mondmaskers van kunnen maken!”

Proefmodellen

Het bleek dat de bestaande mondmaskers ook vervaardigd zijn uit polypropyleen. Nico maakte wat proefmodellen, zocht naar de beste manier van vouwen en uiteindelijk kwam daar een goed model uit. Hij overlegde met de afdeling Infectiepreventie, liet het model door collega’s testen en stuurde een model naar de RIVM. “Het leek hen een goed alternatief. Het is gelijkwaardig aan een chirurgisch mondmasker, dus geschikt voor op de OK, op poli’s, voor huisartsen of in onze eigen triagetent die we voor de deur hebben staan.”

Grotere schaal

Technische Zaken zorgde voor de mallen en medewerkers van de sterilisatieafdeling maken nu de mondkapjes. Uit vellen van 120×120 cm maken ze er zesendertig. Materialen zijn er vooralsnog voldoende. De afdeling is nu een plan aan het opzetten hoe de mondkapjes het beste op grotere schaal geproduceerd kunnen worden. Vanaf vrijdag 20 maart wordt de productielijn in gang gezet. De werkplaats? Het restaurant dat toch leeg staat!

Geef een reactie