Verdachten ontkennen beroving maar zijn begaan met familie

Hoogeveen/Assen – Op dinsdag 10 maart vond de strafzaak tegen de twee verdachten van de overval op Chinees restaurant Lotus plaats. Beide verdachten (31 en 33 jaar) ontkennen dat er sprake was van een overval, maar toonden zich begaan met de weduwe van Enchang Wang (45 jaar) en haar kinderen. De advocaat van de weduwe liet dinsdag weten bijna €700.000 schadevergoeding te willen vragen aan de verdachten. Deze eis zal dinsdag 17 maart plaatsvinden. Op deze tweede en laatste zittingsdag komt ook de Officier van Justitie met haar strafeis.

Verdachten Alifu W. en Shiral M. worden als verdachte gehouden van het ongeval op 18 oktober 2018 aan het Kaaplaantje in Hoogeveen, dat plaatsvond na een overal op Chinees restaurant Lotus. Restauranteigenaar Enchang Wang (45 jaar) kwam hierbij om het leven. W. was de bestuurder van de auto en is daardoor hoofdverdachte in de zaak. Nadat de overval plaatsvond wilde de restauranthouder het geld uit de auto halen, waarbij W. op grote snelheid weg reed. Wang bleef aan de auto vastzitten en werd meterslang meegesleurd. Hij overleed terplekke toen de auto tegen het muurtje vast kwam te zitten.

Emotionele verklaring van de weduwe

De weduwe van Enchang Wang wilde het liefst zelf spreken tijdens de strafzaak, maar was te emotioneel om dit te doen. Haar verklaring werd daarom voorgedragen door de Chinese tolk die met de vrouw was meegekomen. “Door de harde daad van deze verdachten is mijn jonge, lieve echtgenoot om het leven gekomen. Twee jonge kinderen zijn hun vader kwijt. Ik heb zoveel pijn,” zei zij huilend. De Chinese tolk las de korte verklaring voor. “Een compleet en gelukkig gezin is kapot gemaakt. Het leed is moeilijk met woorden te beschrijven. Ik hoop dat de rechters de verdachten een strenge straf met een educatief karakter geven.”

Begane verdachten ontkennen beroving

De twee verdachten, beide afkomstig uit China en woonachtig in Den Haag, waren begaan met de Hoogeveense familie van Encheng Wang. “Ik weet dat zij kwaad is op mij. Niemand had kunnen voorzien dat het ongeluk op deze manier zou plaatsvinden. Ik hoop dat zij haar kinderen toch nog goed kan opvoeden. Ik wil nog meer zeggen, maar ik kan de woorden ook niet vinden,” zo klonk hoofdverdachte Alifu W. na de verklaring van de weduwe.

Beide verdachten ontkennen echter, dat er sprake was van een beroving. Shiral M. verklaarde dat hij enkel als beveiliger mee was gegaan en nergens vanaf wist. Hij zat niet in de gecrashte auto. Hoofdverdachte Alifu W. verklaarde dat Wang het geld vrijwillig had overhandigd. W. had 600.000 Chinese Yuan laten overmaken naar de Chinese rekening van Wang and kwam in ruil daarvoor €74.000 ophalen in Hoogeveen. Er is echter geen bewijs voor deze overboeking. Verder verklaarde W. dat hij in de auto Eurobiljetten telde, toen hij klappen op zijn hoofd kreeg. Hij kan zich niet herinneren wat er daarna is gebeurd en hoe hij met zijn auto tegen het muurtje is beland. In december vroeg zijn advocaat nog om DNA-onderzoek om deze verklaring te ondersteunen, maar dit werd door het OM in eerste instantie afgewezen.

Vervolg

Tijdens de eerste zitting op deze dinsdag werd duidelijk dat de advocaat van de weduwe een schadevergoeding van bijna €700.000 gaat vragen van de verdachten. Deze eis zal tijdens de tweede en laatste zittingsdag plaatsvinden, wanneer ook de Officier van Justitie met haar strafeis komt. Deze laatste zittingsdag vindt plaats op dinsdag 17 maart.

Zie ook: Dossier Overval Lotus.

Deel dit bericht!

Geef een reactie