ColumnKoopman op pad

Willem stuurt aan op de natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

Zelden hield een onopvallende bruine vlinder Nederland zo bezig. De rupsen hebben brandharen die hevige jeuk opleveren. Kool- en pimpelmezen, boomklever en koekoek kunnen helpen om de aantallen in de perken te houden. De eikenprocessierups wordt een bescheiden nachtvlindertje.

De vlinder zet flinke clusters met eitjes af op eiken, de rupsen komen daar vrij onschuldig uit maar ontwikkelen dan een beharing die ze verdedigt tegen rupsenpeuzelaars. Een evolutionair wapen dat hen beschermt tegen de meeste rups-etende roofdieren. De afgelopen jaren is de hoeveelheid overlast die mensen ervaren van de brandharen van de rupsen toegenomen. Gemeenten spannen zich al decennia in om te vuur en te zwaard de eikenprocessierups te bestrijden. Bestrijding met chemische en biologische middelen, of met flinke stofzuigers. Het is duur werk dat bovendien voor een flinke nevenschade, zorgt: met name de chemische en biologische bestrijding doodt vrijwel alle insecten in de (vaak juist erg soortenrijke) eikenbomen. Het opzuigen is de minst slechte optie, maar dat gaat relatief traag.

Dit kan beter en duurzamer. Veel beter en goedkoper is het om de natuur ons een ‘ecosysteemdienst’ te laten bewijzen. Vogels, vleermuizen en sluipwespen kunnen onze partner zijn mits we een landschap helpen ontstaan waarin deze soorten zich thuis voelen. Aangezien bomen langs wegen niet oud mogen worden (takken zorgen dan voor gevaar) staan er slechts bomen met maar heel weinig nestgelegenheid voor vogels. Ter compensatie kan je zorgen voor grote aantallen nestkasten, waarmee je de rupsenverslinders helpt. Kool- en pimpelmezen, maar ook boomklevers, voeren hun jongen grote aantallen rupsen. Dit heeft Willem Jutstra uit Hollandscheveld doen bewegen om vogelhuisjes te maken voor Kool- en pimpelmezen. In deze aflevering van ‘Koopman op pad’ hoort u er alles over. U kunt de vogelhuisjes kopen voor slechts €. 5,- of ze zelf maken. Dat de inzet van Willem werkt blijkt wel uit de grote hoeveelheid vogelhuisjes aan het begin van het Zuider-Opgaande dicht bij de kern van Hollandscheveld. Kijk deze aflevering en help mee de eikenprocessierups op natuurlijke wijze te bestrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen