Gezondheid

Vragen en antwoorden over het Coronavirus

Hoogeveen: De onrust neemt ongemerkt toe want waar je ook komt, kijkt of luistert je kunt er niet meer omheen, het CORONAVIRUS…tegelijkertijd gaat er ook de ‘gewone griep’ nog steeds rond al is er geen sprake meer van een epidemie. Het RIVM heeft een webpagina met vragen en antwoorden, een kleine greep:

Wat te doen bij klachten. Allereerst heb je;

  • Verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?
  • Contact gehad met een patiënt met het coronavirus, of ben je in een gebied geweest waar het coronavirus heerst? Zoals China, Hong Kong, Macau, Singapore, Zuid-Korea, Iran, Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

Dan hoef je de huisarts niet te bellen! Want je klachten zijn mild. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn. Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen voor zover mogelijk.

Preventie

Om uitbreiding en/of besmetting te voorkomen kunt u een paar eenvoudige maatregelen nemen die deels ook al in de Drentse ziekenhuizen zijn ingevoerd. Stop met handen schudden en was deze zeer regelmatig met water en zeep, ook de polsen wassen en daarna goed drogen. Een begroetingskus kan beter even achterwege worden gelaten. Als je moet niezen doe dat dan in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct bij het afval.

Mensen met andere gezondheidsproblemen (astma, COPD, diabetes etc.) wordt geadviseerd om de hygiënemaatregelen in acht te nemen en uit de buurt te blijven van mensen die ziek zijn. Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen, ook die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

RIVM: aantal patiënten is ruim verdubbeld (82)

Besmet?

Heb je ziekteverschijnselen zoals verkoudheidsklachten of koorts en ben je in besmet gebied geweest? Meld je dan telefonisch bij de huisarts. Als de arts denkt dat de patiënt mogelijk het nieuwe coronavirus heeft, gaat er een protocol in werking. De arts vraagt een test aan.

Ondertussen wordt de verdachte patiënt in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie of door opname in het ziekenhuis. Dat is afhankelijk van de situatie. Als de test positief is, dus als de persoon besmet is, blijft de patiënt in isolatie. De GGD doet dan zogenoemd contactonderzoek. Alle mensen waarmee de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen moeten zij dat aan de GGD melden en begint het verhaal van vooraf aan.

Preventief testen?

Mocht je besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam. Testen heeft dan nog geen zin. Daarom test het RIVM pas op aanwezigheid van het virus als mensen klachten hebben en uit een risicogebied komen.

Hoe betrouwbaar is de test ?

In Nederland zijn 2 laboratoria die de test nu al enkele weken gebruiken. Dit zijn gerenommeerde laboratoria met veel ervaring in soortgelijke testen. Mocht er bij een patiënt sprake zijn van een positieve test voor coronavirus, dus als de patiënt besmet is, dan zal de test herhaald worden in het andere laboratorium.

Meer vragen en antwoorden op de site van het RIVM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen