Opinie: Rolf de Folter aan de macht in Gelderland

Rolf de Folter is benoemd tot bestuursvoorzitter bij Santiz, de overkoepelende organisatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis (SZ) in Doetinchem, mogelijk mede in verband met de toenemende spanningen tussen specialisten. Hij werkt nog als bestuursvoorzitter bij de Treant zorggroep in Drenthe. Onder het beleid van opeenvolgende bestuurders, waaronder Rolf de Folter, is het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen gedegradeerd van een goed functionerende volwaardig streekziekenhuis tot een polikliniek zonder complete spoedeisende hulp, verloskunde en kindergeneeskunde. Kortom de basiszorg is in Hoogeveen ontmanteld. De basiszorg is er  niet alleen voor levensbedreigende situaties: een blindedarmontsteking valt hier o.m. ook onder. De ontmanteling van het ziekenhuis ontziet de kwetsbaren niet w.o. gehandicapten, kinderen en ouderen. Een en ander verhoogt het risico op complicaties en doden in Hoogeveen.

Het nerveuze regime alhier dient bovenal de belangen van bestuurders en commerciële organisaties zoals zorgkantoren en zorgt voor extra werkdruk, wegvallen vaste krachten, angstcultuur, extra kosten (PR, externe krachten, reorganisaties) en toename reisafstanden. Niet inlevende bestuurders gaan voor bonussen en prestatiedrang en zijn erg schadelijk voor de continuïteit van de aangeboden zorg in de regio Drenthe. Bestuurders blijven kort, misbruiken elkaar wanneer het uitkomt en stoten elkaar net zo makkelijk weer af. Ze vallen buiten de CAO en regelen onderling hun salaris, bonussen en vertrekpremies. De spanningen tussen specialisten neemt toe en niet elk ziekenhuis heeft een eigen OR meer. Ook lijdt schaalvergroting en fusies tot dure bureaucratie, miscommunicatie en overheadkosten.

Kortom de marktwerking in de zorg met haar perverse prikkels leidt tot misstanden. Protestmarsen, informatiebijeenkomsten en kritieken in de media hebben geen effect gehad. De overheid kijkt lijdzaam toe en zal alleen voor de bühne een bezorgd gezicht optrekken.
Ook de burgemeester van Hoogeveen laat zijn tanden niet zien richting Den Haag.

Ik verwacht dat onder het beleid van Rolf Foler het SKB en het SZ dezelfde lift naar beneden zullen volgen. Hij doet zijn naam eer aan. De lovende woorden van de raad van toezicht van Santiz die Rolf de Folter als nieuwe voorzitter Raad van Bestuur bij Santiz verwelkomd en de
blijken van waardering van beide burgemeester richting de in mijn ogen kille saneerder zijn rookgordijnen. Keer op keer klopt de organisatie zich op de schouders. Zo ziet Santiz zich als belichaming van 
de ambities van de ziekenhuizen in de Achterhoek: samen voor een vitale Achterhoek en Santiz zie zich staan voor een groep professionals in de zorg, die zich iedere dag inzet voor een positieve gezondheid en adequate zorg met menselijke maat. Beide ziekenhuizen zijn vol lof over het verlenen van kwalitatief hoogstaande zorg voor iedereen.

Het klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. De menselijke maat in Hoogeveen is zoek. Die solidariteit raakt ook in de Achterhoek steeds meer op de achtergrond in een decor  waarin bestuurders en hun kompanen in de zorgindustrie carte blanche hebben verkregen.

Ik hoop dat de gang van zaken bij Ziekenhuis Bethesda De stichting Behoud SKB helpt een oordeel te vormen zodat ze hopelijk beslagen ten ijs komen om het tij nog te kunnen keren, zodat het SKB en SZ niet vervallen tot een polikliniek of nog erger mogelijk verdwijnen.
Ik verwacht echter dat harder optreden van het publiek nodig is om druk te zetten en dat uiteindelijk de politiek perk en paal moet stellen aan de doorgeschoten marktwerking in de zorg. Voor wie het nog niet weet: goede zorg voor iedereen is een democratisch grondrecht.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Inwoner van Arnhem 1987-2007 en lezer van De Gelderlander.

Deel dit bericht!

2 gedachten over “Opinie: Rolf de Folter aan de macht in Gelderland

  • 9. maart 2020 om 10:38
    Permalink

    Winterswijk kan de borst natmaken. Hoogeveen is zijn ziekenhuis kwijt en is er alleen nog voor een bloedneus en botbreuk. De bevolking moet reizen naar Assen of Meppel om naar een ziekenhuis te kunnen.

Geef een reactie