De meertmaond is lös

Regio – Op IKC G.A. de Ridder in Beilen is op 28 februari het officiële startschot van de meertmaond-streektaolmaond 2020 gegeven door gedeputeerde Cees Bijl. Hij deed dit door de nieuwe editie van het succesvolle tijdschrift Wiesneus in ontvangst te nemen en door de winnaars bekend te maken van de verhalenwedstrijd In elk kind zit een verhaal van het Huus van de Taol.

 

In de tweede helft van 2019 zijn basisschoolleerlingen van de hoogste groepen uitgedaagd een mooi verhaal rondom het thema ‘Vrijheid’ te schrijven. Al deze verhalen zijn door een deskundige jury beoordeeld, waarna de zes beste verhalen van Drenthe zijn uitgekozen. Deze zijn vertaald in de variant Drents van de woonplaats van de schrijver en gepubliceerd op www.wiesneus.nl .

 

De winnares van  In elk kind zit een verhaal is geworden: Maartje van Kesteren met het verhaal “De vrijheid van Chloë”.  Op haar school werd de meertmaond feestelijk geopend. Ook de andere schrijvers van de verhalen zijn naar Beilen gekomen.

 

Op de tweede plaats eindigden (in volstrekt willekeurige volgorde):

  • Gerard v/d Spoel van De Borgh in Borger met “Henkie en de clown”
  • Hanneke Seton van De Borgh in Borger met “Opa Frans de dinomelker”
  • Finn Nijhof van IKC Prinses Margriet in Smilde met “Vriendschap”
  • Ileen Nienhuis van OBS Elsakker in Westervelde met “Eindelijk vrij?”
  • Jane v/d Heuvel van de W.A. Storkschool in Dwingeloo met het verhaal “Vrijheid”

 

Ook overhandigde streektaalfunctionaris Arja Olthof de eerste Wiesneus aan Cees Bijl. Het tijdschrift Wiesneus wordt in Drenthe elk jaar aan basisschoolkinderen uitgedeeld. In dit prachtig vormgegeven blad staan mooie verhalen, liedjes, gedichten, puzzels en creatieve opdrachten, allemaal in het Drents. Dit jaar staat de Wiesneus in het teken van Vrijheid en speciaal voor dit thema zijn aan deze uitgave vier nieuwe Drentse liedjes over vrijheid toegevoegd. Deze zijn gemaakt door Marinus Scholten, Martijje Lubbers, Jan Kruimink en Leonie van der Werf. Tijdens de feestelijke opening zijn twee van deze liedjes ten gehore gebracht door de kinderen uit groep 8 van IKC G.A. de Ridder en werd één van de verhalen uit de Wiesneus voorgelezen. Als startschot van de meertmaond kregen de kinderen daarna uit handen van Cees Bijl en Arja Olthof een eigen exemplaar van de Wiesneus.

 

De oplage van de Wiesneus 2020 is maar liefst 27.500, maar het succes van de Wiesneus is ook tot de rest van het Nedersaksische taalgebied doorgedrongen: Groningen, Overijssel en Gelderland (Achterhoek) hebben aangehaakt en ook daar wordt de Wiesneus 2020 ook in de eigen variant van het Nedersaksisch aan kinderen van basisscholen uitgereikt. Hiermee komt de totale oplage op bijna 84.000 exemplaren! Gedeputeerde Cees Bijl heeft deze Wiesneus zonder twijfel met veel genoegen gepresenteerd. Hij heeft zich immers sterk gemaakt voor een hogere erkenning van het Nedersaksisch. De Nedersaksische verbondenheid wordt via het gezamenlijk uitgeven van de Wiesneus 2020 nogmaals extra benadrukt.

 

In de meertmaond wordt er op Drentse basisscholen ook weer door vrijwilligers van het Huus van de Taol voorgelezen. Op school kan de Wiesneus aangevuld worden met digitale opdrachte via www.wiesneus.nl, waar alle liedjes en verhalen ook terug te vinden zijn.

Foto’s: Huus van de Taol

Deel dit bericht!

Geef een antwoord