Gezondheid

Publiekslezing bijnierziekten in Assen

Maandag 16 maart a.s. organiseert het WZA (Wilhelmina Ziekenhuis Assen) een publiekslezing over bijnierziekten. De lezing is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in bijnierziekten zoals de ziekte van Addison, of die er zelf mee te maken heeft.

De bijnieren zijn kleine orgaantjes die boven de nieren liggen. Dat de bijnieren zo belangrijk zijn voor onze gezondheid, weten de meeste mensen niet. Als de bijnieren niet goed werken, kunt u allerlei klachten krijgen, zoals moeheid, een gevoel van niet fit zijn, gewichtsverlies of juist gewichtstoename. Het kan zelfs levensbedreigend zijn. Tijdens de bijeenkomst op maandag 16 maart kunt u van alles aan de weet komen over de werking van de bijnieren en de ziektes die u kunt krijgen als de bijnieren niet normaal functioneren.

Wist u bijvoorbeeld dat de bijnieren de hormonen cortisol en adrenaline produceren? Als de bijnieren te weinig cortisol aanmaken, reageert het lichaam bijvoorbeeld niet goed op stresssituaties. Daardoor kan iemand in shock of in coma raken en zelfs overlijden. Bij een teveel aan cortisol kunt u een te hoge bloeddruk krijgen, met het risico van hart- en vaataandoeningen. Soms is een bijnierziekte aangeboren, maar u kunt er ook op latere leeftijd last van krijgen.

Tijdens de lezing besteden de sprekers speciaal aandacht aan de ziekte van Addison, omdat deze bijnierziekte veel impact kan hebben op uw leven. Twee bijnierverpleegkundigen vertellen hoe ze patiënten met Addison begeleiden en er is het persoonlijke verhaal van iemand die zelf de ziekte van Addison heeft.

Programma

Sprekers deze avond zijn:

  • Rob Gonera, internist-endocrinoloog
  • Marleen Vosjan, internist-endocrinoloog
  • Annemieke Stam, bijnierverpleegkundige
  • Ellen Vogt, bijnierverpleegkundige
  • een ervaringsdeskundige

Aanmelden

De lezing wordt gehouden op maandag 16 maart a.s. in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Europaweg-Zuid 1. De avond begint om 19.30 en eindigt om circa 21.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis maar aanmelden is noodzakelijk. Dat kunt u doen op de website van het WZA: www.wza.nl/agenda.

Geef een reactie