ColumnKoopman op pad

Hoogeveen heeft een eigen ‘blikmuseum’ met een prachtige collectie

Vlak naast de blikfabriek in Hoogeveen is het blikjesmuseum met veel bijzondere blikken. Het is met recht een prachtig museum geworden. Drie vrijwilligers, Johan Klunder, Jan Haagsma en Jannes Kremers, laten een stukje lokale geschiedenis van Hoogeveen herleven.

Achter ieder blikje zit een verhaal en dat is het leuke ervan. “wij vinden het fantastisch om te zien hoe ze dit gemaakt hebben”, vertellen Klunder, Kremers en Jan Haagsma die samen een groot gedeelte van de blikcollectie uit de fabriek gered hebben. “Het idee is ontstaan in de periode dat er binnen het bedrijf beleid werd  gevoerd om vitrinekasten te verwijderen vanwege de rommelige indruk en  hygiëne in de gangen. “Als wij er niet op gelet hadden was het grotendeels weggegooid geworden.”

Sinds 1925 is de blikfabriek actief in Hoogeveen. Van groente uit blik tot blik voor babyvoeding, er is van alles in de afgelopen jaren ontwikkeld. Het bedrijf is begonnen onder de naam Drenthina, maar is in de afgelopen eeuw meerdere keren van naam veranderd. Thomassen & Drijver, Verblifa, Continental Can Company, Impress Group; nu valt de fabriek onder het Ierse Ardagh Group.  Koopman op pad ging met dit enthousiaste trio in gesprek. In deze aflevering ontdekt u drie bevlogen (oud) medewerkers die vol liefde over hun eindproduct spreken. Ook de ontwikkeling die het verpakkingsblik heeft doorgemaakt komt aan de orde. Er wordt zelfs nog voorzichtig vooruit gekeken naar de toekomst die er volgens deze heren zeker is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen