Bijeenkomst Palliatieve sedatie en euthanasie

Wanneer je ongeneeslijk ziek bent en de laatste weken zwaar worden…..de klachten alleen maar toe nemen  en medicatie onvoldoende verlichting geeft dan kan palliatieve sedatie ingezet worden.

Bij palliatieve sedatie wordt een terminale patiënt in een soort slaap toestand gebracht en krijgt deze een sedativum, met als doel lijden verlichting. Verpleegkundigen kunnen in opdracht van de arts deze medicatie toedienen. Palliatieve sedatie is normaal medisch handelen: het doel van de behandeling is bestrijding van lijden en pijn, en geen levensbeëindiging.

Bij euthanasie is het doel van de medische handeling het overlijden van een terminale patiënt. Bij euthanasie, levensbeëindigend handelen, moet de arts een gedetailleerde procedure volgen. Zo moet de patiënt een wilsverklaring ondertekend hebben, waarmee hij of zij aangeeft euthanasie te willen. Ook moet er sprake zijn van uitzichtloos lijden voor de patiënt, en moet de arts altijd een collega-arts raadplegen over de situatie. Het is ook altijd de arts die euthanasie uitvoert. Verpleegkundigen mogen wel de voorbereidende handelingen treffen. Het toedienen van het middel (euthanaticum) is voorbehouden aan de arts.

Deze bijeenkomst komt tot stand met medewerking van Albi Popken, verpleegkundig specialist palliatieve zorg bij Icare.

De bijeenkomst wordt besloten om 21.00uur, maar tot 21.30uur is Albi aanwezig en aanspreekbaar voor persoonlijke vragen.

Locatie: Treant Weidesteyn
Adres: Dr. G.H. Amshoffweg 4 te Hoogeveen
Tijd: 17 maart 19.30 uur – 21.00 uur
Kosten: Gratis
Inschrijven: voor 12 maart 2020

Deel dit bericht!

Geef een reactie