Amusement

Gedeputeerde Cees Bijl opent meertmaond-streektaolmaond

Regio  – Op vrijdag 28 februari a.s. komt gedeputeerde Cees Bijl naar kindcentrum G.A. de Ridder in Beilen om daar meertmaond-streektaolmaond 2020 te openen.

Maar dat is niet de enige reden dat hij naar Beilen komt. In feite gaat het om drie dingen:

  1. Het openen van meertmaond-streektaolmaond 2020.
    In het hele Nedersaksische taalgebied van Nederland wordt er in maart (veel) meer aandacht besteed aan de streektaal. In onze provincie bruist het van de (extra) activiteiten. Van de streektaalquiz LOOS op TV Drenthe tot een paginagrote meertmaondpuzzel in het Dagblad van het Noorden. Van pubquiz tot petje-op-petje-af-vragenrondes. Van optredens tijdens gemeenteraadsvergaderingen tot aandacht op intranet. Van meer lezingen tot meer kerkdiensten in de streektaal. Van streektaallessen op de pabo tot voorlezen aan ongeveer 25.000 Drentse kinderen. Enz. enz.
  2. Het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van de Wiesneus 2020.
    Al jaren lezen vrijwilligers van het Huus van de Taol op heel veel basisscholen in Drenthe voor in de streektaal. Elk kind waaraan voorgelezen wordt krijgt het tijdschrift Wiesneus Hierin staan verhalen, gedichten. puzzels, liedjes, een recept, een zoekplaat enz. Het thema van de Wiesneus 2020 is vrijheid, aangezien het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Met name de vrijheidsliedjes in dit door Natascha Stenvert en Anneke Bloema prachtig geïllustreerde magazine mogen zich laten zien en horen. Jan Kruimink, Marinus Scholten, Leonie van der Werf en Martijje Lubbers hebben spiksplinternieuwe streektaalliedjes rond het thema vrijheid geschreven en gecomponeerd. Te horen zijn de liedjes via de website www.wiesneus.nl.
    Het eerste exemplaar van de Wiesneus 2020 wordt vrijdag 28 februari aan de heer Bijl aangeboden.
    De totale oplage van de Wiesneus 2020 is trouwens ongeveer 80.000, want ook de provincies Overijssel, Groningen en Gelderland (Achterhoek) doen sinds verleden jaar mee. De Drentse Wiesneus wordt daar vertaald in een eigen variant.
  3. Prijsuitreiking In elk kind zit een verhaal
    Ook de verhalenwedstrijd In elk kind zit een verhaal stond in het teken van het thema vrijheid. Leerlingen van de groepen 7 en 8 is gevraagd de gedachten over dit onderwerp te laten gaan en dat in een pakkend verhaal te verwerken. Sommige kinderen kozen de Tweede Wereldoorlog als tijd waarin ze hun verhaal lieten spelen, maar het scala aan tijdstippen en locaties was zeer divers.
    Nadat de verhalen per gemeente waren binnengekomen en beoordeeld heeft een provinciale jury zich over de geselecteerde verhalen gebogen.
    Als provinciale winnaar – je zou kunnen zeggen kampioen van Drenthe – kwam uit de bus Maartje van Kesteren met het verhaal De vrijheid van Chloe. Maartje zit op IKC G.A. de Ridder in Beilen.
    De andere winnaars kregen van de jury allemaal de tweede prijs. De winnaars hiervan zijn:
  • Jane v.d. Heuvel met Jane zit op de W.A. Storkschool in Dwingeloo.
  • Ileen Nienhuis van OBS De Elsakker in Westervelde met Eindelijk vrij?
  • Finn Nijhof die het verhaal Vriendschap Finn is leerling van IKC Prinses Margriet in Smilde.
  • Hanneke Seton met Opa Frans, de dinomelker. Hanneke zit op CBS De Borgh in Borger.
  • Gerard van der Spoel schreef het verhaal Henkie en de clown. Gerard zit ook op CBS De Borgh in Borger.
    Aan het begin van meertmaond-streektaolmaond worden deze zes leerlingen in het zonnetje gezet en krijgen ze hun welverdiende prijs uit handen van Cees Bijl. De zes winnende verhalen zijn in het Drents vertaald en hebben een plek gekregen op de onderwijswebsite wiesneus.nl.

 

Tijdens het gezellige samenzijn op de G.A. de Ridderschool (van 13.00 – 14.00 uur) zullen kinderen van de groepen 8a en 8b van deze school twee vrijheidsliedjes laten horen, Harm Hadderingh – oud-directeur van deze school – leest het verhaal Niaome en Liolde uit de Wiesneus 2020 voor en natuurlijk zijn er de nodige plechtige momenten.

Geef een reactie

Aankomende evenementen