De beentjes van Sint Hildegard

Jan is 35 jaar getrouwd met Gedda. Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als hij een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Dochter Liesbeth zit met haar afgepaste en jaloerse vriend in eenzelfde schuitje als haar vader. In De beentjes van Sint-Hildegard nemen ze hun partner onder de loep en rijst de vraag: hoeveel liefde is te veel liefde?

Genre:
Speelduur:
Kijkwijzer:
Regisseur:
Acteurs:
drama
103 minuten
Alle leeftijden
Johan Nijenhuis
Herman Finkers, Johanna ter Steege

Meer informatie of kaartjes voor deze film bestellen? Dat kan via Vue Hoogeveen!


Recensies

Frank van Osch

Frank van Osch

Nietsvermoedend bij de zaal aangekomen bleek deze zowat uitverkocht te zijn. Gezien de gemiddelde leeftijd van de gasten gekoppeld aan dat omroep MAX co-producent is van deze film zou dat een verklaring kunnen zijn.

De film zelf valt onder de categorie komisch drama. Met Herman Finkers in de hoofdrol is de komische noot natuurlijk verzekerd. Daarbij helpt het dat er Twents dialect gesproken wordt. Als je de woorden en uitdrukkingen kunt volgen geeft dat een extra komische lading aan de film (gelukkig voor mij is er ondertiteling).

Aan de andere kant geeft de film ook een kijkje in hoe nabestaanden om kunnen gaan met de wensen van hun overleden dierbaren. En hoe relaties -hoe goed bedoeld ook- kunnen verzanden in een sleur waarbij partners zich ongelukkig voelen zonder dat ze het van elkaar weten. Als de film één boodschap heeft, dan is dit laatste wat mij betreft wel één om mee te nemen.

Het geheel heeft een laag tempo en ik vond sommige scenes wel heel vergezocht, zoals bijvoorbeeld die met de fotografe en de scenes tussen de dochter van Jan (een rol gespeeld door Leonie ter Braak) en haar vriend (gespeeld door Ferdi Stofmeel). Aan het eind van de film wordt het gaspedaal toch flink ingetrapt en komen de verhaallijnen enigszins gekunsteld bij elkaar.

Rollen die naast die van Herman Finkers zeker het noemen waard zijn, zijn die van Annie Beumers die de rol van eigenwijze, irritante oma met verve neerzet. En Stef Assen de ogenschijnlijk onbenullige zoon, die in de tweede helft van de film een aantal rake opmerkingen plaatst.

Al met al een leuke film die de 40-plussers onder ons zeker zal aanspreken.

Judith Bos

Judith Bos

Geweldige humoristische dramafilm. Herman Finkers is natuurlijk bekend als cabaretier, maar ook in een film haalt hij streken uit en weet hij je continue te verrassen in zijn rol als Jan. Johanna ter Steege die de rol van Gedda vertolkt, doet het ook ontzettend goed en geeft de film een mooie dramatische twist.

Gedda & Jan vormen elkaars totale tegenpolen en vertellen een emotioneel verhaal dat makkelijk te volgen is. Jan is doodongelukkig in zijn huwelijk, denkt hij, en grijpt álles aan om van Gedda af te komen. Gedda daar in tegen vindt het allemaal prima zo en houdt zó veel van Jan, dat ze alles voor hem doet. Te veel kun je haast wel zeggen.

Ondanks dat de zaal tijdens de premiere nagenoeg uitverkocht was aan voornamelijk 40-plussers, is de film ook zeker geschikt voor jongeren! Grove taalgebruik wordt bijna niet gebruikt, wat in veel Nederlandse films toch vaak een puntje is. Het enige jammere is dat de film volledig Twents is, maar gelukkig wordt dat allemaal ondertitelt.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord