Algemeen

Rijdend oorlogsmuseum in het spoor van de bevrijders

Hoogeveen – Met tanks, jeep’s, motoren en vrachtwagens rijdt in april een bonte stoet van meer dan negentig historische (leger) voertuigen over de historische route die de bevrijders ook in april 1945 reden. De organisatie is in handen van Keep Them Rolling (KTR), de regio Noord.

Daarvoor wordt alles uit de kast gehaald. Dat bleek tijdens de presentatie op Vliegveld Hoogeveen. Tussen 3 en 12 april wordt er letterlijk in verschillende bivakken geleefd en dagelijks een route door de provincie afgelegd De vraag is duidelijk groter dan het aanbod want werkelijk ieder dorp in Drenthe wil wel een aantal voertuigen van KTR uitnodigen. Terwijl er op de ene plek aandacht is voor herdenken wordt er een paar kilometer verderop een groots bevrijdingsfeest gevierd.

Drenthe Liberty Tour 2020
Voor de tour door de provincie Drenthe moesten dan ook eerst een aantal harde noten gekraakt worden om zoveel mogelijk dorpen en steden tevreden te kunnen stellen. Dat is uiteindelijk min of meer gelukt. Een andere harde noot betreft het vergunningenbeleid dat per gemeente kan variëren. Daarom heeft de organisatie inmiddels steun gekregen van het landelijke bestuur van Keep Them Rolling om ook die plooien glad te strijken.

Laatste keer op deze schaal
De vereniging Keep Them Rolling verwacht dat er over vijf jaar niet weer zo’n grote tour zal worden georganiseerd. De laatste nog levende oorlogsveteranen zullen nu nog als ooggetuige aanwezig kunnen zijn maar dat stopt binnen afzienbare tijd. De doelstelling van KTR is, naast het in stand houden van de voertuigen, het educatieve karakter van; ‘Herinneren, Herdenken en Vieren’ van de bevrijding, en dit door te geven aan de jongere generatie zodat men beseft hoeveel offers er zijn gebracht voor de vrijheid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend! Dat verhaal wil men ook in de toekomst, maar dan in een andere meer bescheiden vorm, blijven vertellen.

De ‘Drenthe Liberty Tour’ start op 3 april in Coevorden en eindigt op 12 april in Westerbork.
Kijk voor het laatste nieuws en de complete route op: www.drenthelibertytour2020.nl of op de facebook pagina van het evenement: Drenthe liberty tour 2020. foto: Sjoerd Looijenga

Geef een reactie